Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов производствен завод за автомобилни светлини на "Мерцедес" в Индустриалната зона край Пловдив - до Куклен.

„В София ги конструират и им измислят дизайна. Това и е хубавото на България, че хем ги измислят, хем ги правят“, коментира премиерът на влизане в новия завод.

„От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят. Сега, когато почнахме пътя Ботевград - Мездра и магистрала "Хемус", инвеститори от Кърджали отидоха във Враца и строят 5 завода., подчерта премиерът по време на официалната церемония по откриване на производството.


"Ако слушахте внимателно, от 1934 г. турците са започнали да работят с "Мерцедес". Колко години са пред нас в производството на такива авточасти. Сега, да повдигна и нашето българско самочувствие, само преди седмица открихме над 200 работни места на Bocsh в София", каза още Бойко Борисов.

„Когато излезе доклада, ще го коментирам. За мен е важно, че тук пасяха магарета, а сега какви магистрали, какви халета, на голите поляни расте завод след завод. Драго ми е като гледам!“, каза премиерът, попитан за предстоящото оповестяване на доклада за мониторинг и оценка на Европейската комисия за България.

Инвестицията за завода край Пловдив е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката.

„Одело България“ ЕООД наскоро откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4 000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Изграждане на околовръстно шосе на Пловдив и кръгово към него в частта му до Асеновградско шосе обеща премиерът Бойко Борисов. „Ако всичко върви по план, се очертава тази година да имаме около 2 млрд. излишък. Част от парите ще бъдат заделени за важната инфраструктура в Пловдив, за да може вашите камиони с готова продукция бързо да достигат до съответните дестинации”, посочи министър-председателят.