Хората да не се поддават на паника, призова премиерът Бойко Борисов на извънредното съвместно заседание на Министерски съвет и Националния оперативен щаб заради разпространението на коронавируса (COVID-19).

Премиерът нарече „жълти и хейтърски новини“ появилите се в публичното пространство съмнения, че страната ни крие вече регистрирани случи на заболяването. Ето защо той отново накара председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски да потвърди, че у нас болни от вируса все още няма.

"Няма скрито-покрито, създава се истерия", ядоса се Борисов. И даде думата на шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски, който е начело на ВМА, със заръката: "Истината и само истината!".

„Нямаме доказан случай на български гражданин или чужд гражданин, пребиваващ в България, с инфекция от коронавирус“, увери от своя страна проф. Мутафчийски.

„Всички държави имат, нищо срамно няма, ако в България се е появил“, каза от своя страна Борисов. Той разпореди на експертите от щаба да дават по два пъти на ден актуална информация на обществото - сутрин в 8.00 и следобед от 17.00.

„Доверете се на лекарите и на експертите“, призова още Борисов. Във връзка с все по-трдно намиращите се предпазни маски и дезинфектанти по аптеките премиерът обяви, че България вади от държавния си резерв 100 000 литра спирт, за да отговори на предизвикателството. Там се съхраняват общо 400 000 литра. В кризисния щаб пък ще влезе министърът на икономиката Емил Караниколов, чиято роля ще бъде да влезе в контакт с бизнеса и да организира промяна в производството на някои тях, за да има страната ни запас от всичко необходимо.

„Чакам от щаба да ми кажат колко са опасни масовите прояви – дали да ги забраняваме, дали да препоръчваме да не се провеждат“, обясни още премиера.

Борисов дори се пошегува, че всеки ден в Министерски съвет идват различни делегации, като днешната, водена от премиера на Черна гора. „Вие преглеждате ли ги тези като идват? Аз ги прегръщам, те ме целуват“, попита на шега Борисов експертите от щаба.