„Готвим се за 4000 души пик на заразени в болниците, сега са 30. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той заяви, че се произвеждат по 1 милион маски на месец, 200 защитни облекла на ден и защитни шлемове. 

Всеки ден се чувам с президента Румен Радев, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на Министерския съвет. Коментарът му е по повод наложеното вето от страна на държавния глава върху част от Закона за извънредното положение.

"Армията ще я използваме, когато силите на жандармерията умалеят. Ако се наложи затваряне на големи групи хора под карантина. Тогава трябва да има кухни за тях сутрин, обед и вечер. Да има доставяне на лекарства и храни навреме", заяви още Борисов. 

Борисов: Много интересно и доста неочаквано е това, което се случва! НА ЖИВО

"Президентът услужливо пропусна да каже, че предложението срещу спекулата при цените на основни стоки в Закона за извънредното положение беше на БСП. Те дори заплашиха да излязат от залата, ако не гласуваме тази мярка и ние я гласувахме". Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на наложеното от президента Румен Радев вето върху част от текстовете в Закона за извънредното положение.

Министър-председателят припомни, че преди броени дни представители на всички институции и партии са се "съгласили с това, че мерките, които влиза българското правителство са най-добрите и навременни в цяла Европа".

„Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи”, заяви Борисов. 

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, в случай че техният състав временно намалее.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

НА ЖИВО: Президентът налага вето на част от новия извънреден закон!

"Кредитът на доверие трябва да се използва рационално", обясни Радев. 

"Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът.

Дотук се стигна, след като Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев с предложение да упражни частично вето в приетия на второ четене в петък Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

"Много интересно е това, което се случва и доста неочаквано. От неделя до днес сме провели две срещи с президента Радев, всеки ден му се обаждам да му казвам какво правим. Президентът услужливо забрави да каже, че това за ветото за спекулата е по предложение на БСП". Така започна своето изявление премиерът Бойко Борисов. "Казах и да се замени думата "невярно" с каквато искат."

Сутрин и вечер Националния щаб от експерти дава цялата налична информация. Проф. Костов и проф. Мутафчийски имат стара вражда отдавна, но искам всеки специалист да се чуе. Каним го и правим съвет към правителството заради следващите мерки.

Никой не може да каже колко време ще продължи тази пандемия. Не искаме да има специалист, чието мнение да не чуем. Когато са противоречиви, ние ги сравняваме. 

Нов случай: Мъж в тежко състояние интубираха в България

По време на извънредния брифинг премиерът разкри, че македонският премиер му се е обадил с молба да даде поне едно от лекарствата, с които България разполага. 

"От Италия ни искат маски. Шием по един милион маски, шием облекла", обясни още Борисов и допълни, че се надява лекарствата да помогнат, тъй като правителството се е хвърлило да се запасява и да ги купува, за да бъде подготвено в ситуацията. 

"Когато сме си говорили с президента Радев, е проявявал цялото разбиране. Когато се събрахме горе, все едно не сме говорили със същия човек. Аз му казах, че и двете му предложения са верни и ще бъдат гласувани", допълни Борисов.