Защитното облекло, което  произвеждаме в България отговаря на необходимото качество. Облеклата ще могат да се перат до 50 пъти. Това заяви след извънредно заседание на съвета по сигурността при министър-председателя Бойко Борисов.

„Маските успокояват по-скоро психологически, отколкото физически. Затова и сме на пълни обороти в производството на маски. Следващите три-четири дена ще надсмогнем да произвеждаме маски. Докато направят обществените поръчки и проведат маски в Европа ние ще сме готови. Мога да се обзаложа, че на запад ще са готови чак през май“, заяви Борисов.

"Има два вида мерки, препоръчани от щаба - първите са в области с без потвърден случаи, а вторите - потвърдени.

Всеки час в училище да започва с припомняне на мерките за лична хигиена, нека учителите да преценят, особено когато забележат дете или родител, че е болен - веднага да се праща в болница, добави Борисов.

Премиерът допълни, че светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия като коронавируса. "Сега се мисли за ваксини и се отделят пари за иновативни технологии, така че мерките, които дори изглеждат малко разхлабено в сравнение с другите държави, ги въведохме първи ние", каза още той.

"Прогнозите са, че септември ще е пикът на коронавиуса", посочи премиерът.

„Убедихме се, че в кината и театрите могат да бъдат взето мерки – ако се продават място през едно или се дезинфекцира, така че нека всеки областен управител реши за своята област“, заяви още Борисов.

Премиерът отново призова хората да не се презапасяват с храни, защото големите вериги имали запаси за поне 30-40 дни напред.