Жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет.

По думите му се очаква да го свържат с турския държавен глава Реджеп Ердоган, с който ще обсъдят ситуацията.

"Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин. Дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират", коментира Борисов.

Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да спира сирийските бежанци да достигат Европа, каза по-рано днес високопоставен турски представител, цитиран от "Ройтерс".

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от МО.