Възможно ли е 42-годишният мъж и 17-годишното момче от Стара Загора да са били на крачки от спасението? Защо спасителите не успяха да ги открият? Чак днес телата им бяха открити в дере срещу сградата на ВиК станция в местността "Паниците" от дългогодишния бивш спасител Тодор Мечкарев. Той разказа, че те са търсили убежище в близост до коренище на дърво в гората.

"До тях има раница и бутилка. Спрели са да починат и това е било грешка. Времето бе много лошо. Спасителите са били на метри от тях онзи ден, но явно не са ги видели", каза Мечкарев. Той разказа, че е сънувал мястото и затова днес е отишъл до там. 

Вижте видеото на Glas.bg:

Припомняме, 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян изчезнаха още на 6 февруари. За първи път в акцията за издирване на двамата изгубени туристи в Стара планина се включиха и военнослужещи. 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада тръгнаха с дрон към върха, за да обхванат по-голям периметър. Рано сутринта нагоре поеха и осем души спасители. С тях бяха и две обучени кучета.

По време на издирването един от спасителите на Планинската спасителка служба се подхлъзна в стръмен участък и падна в ледените води на река Тунджа в Стара планина. 

Търсенето преминаваше при сурови условия. В подножието на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев, имаше бурен вятър, усещането беше за минус 25 градуса по целзий.

В крайна сметка телата на двамата - баща и син, не бяха открити.