Все още не са известни извършителите на въоръжените грабежи в малкия хранителен магазин в кв. „Обеля“ в София и в бензиностанцията в близост до него. За двата обира ви разказахме в Glas.bg. И двата идентични, но от кадрите на охранителните камери се вижда, че мъжете са различни. Общото, което ги свързва е хиругическата маска. Като тези, които сега е задължително да носим, заради извънредното положение в страната ни.Пред екипа ни Мануела разказа как в края на работния ден в магазина, който е собственост на майка й влиза сравнително млад мъж на възраст около 35 години.

 

„С маска от плат, с качулка и с празна торбичка в ръка за пазар найлонова. Застава пред касата с пистолет в ръка и казва :Дай ми парите!При което аз имах някъде между секунда или две, момент на първо на изненада, второ на момент да не очаквам, че това е истина. Наистина помислих, че това е някаква шега, но това което ми направи много силно впечатление загледах му погледа, т.к го гледах в очите …И разбрах, че е доста изнервен , след което погледнах оръжието и разбрах, че всичко това не е шега.“

Очакванията на маскирания мъж били за повече пари.

 

„Посегна да отвори, т.к има преграда сложена заради извънредната ситуация и ситуацията с вируса  нямаше голям достъп до мен, това което аз успях да направя е да му асистирам както се казва, за да може по-лесно да отвори да види ,че в нея няма много пари. В същия момент единствената ми мисъл беше да стигна до паник -бутона, за да мога да го натисна .Той видя че с ръката правя нещо. Видимо се изнерви още повече. Най –вероятно и, че няма много пари в касата също го до изнерви. При което той започна да рови из шкафа за да види дали няма скрити пари отдолу или отстрани, защото думите му бяха: Дай ми другите, дай ми всичките !“

Всичко това се случва за 46 секунди, а Мануела му дава цялата сума-около 100 лева.

„Но когато си зад касата и когато това ти се случва на теб, ти се струват много повече…И след като заключих вратата вече паниката ме обзе изцяло. Наистина много се притесних. Наистина мисълта какво можеше да се случи, но факта, че влиза човек с маска и с качулка сега по никакъв начин сега не те притеснява и не те шокира.“

Според Мануела крадците злоупотребяват с извънредното положение, ползвайки задължителните маски.

„Според мен е доста притеснително и има доста хора, работейки зад каса с пари независимо в какви. Той може да не ти направи нищо, но момента на изненадата, уплахата, адреналина може до такава степен да те стъписа, че да имаш някакви здравословни проблеми.“

Какви са отличителните белези на мъжа? Синьо яке с качулка, тъмносин широк анцуг. Възраст около 35 години.

„След това видяхме на камерата, че той има ръкавици, които не са от този вид хирургически ръкавици, а са най-обикновени найлонови, но което ми направи силно впечатление, че едната ръкавица има боядисано с мастило, което ме наведе на мисълта, че под тази ръкавица има или някаква татуировка, която иска да скрие или някакъв белег, който ако аз го запомня ще бъде като следа за неговото разпознаване.“, допълни Мануела.

Дълго време тя разсъждавала върху профила на мъжа.

„Реално зад тази маска и тази качулка, може да е един нормален мъж. Без работа, без пари. Вкъщи да го чакат жена, деца и той да реши че това е единствения изход. Този човек може да бъде всеки.“, казва младата жена.

Обирът в магазина на Мануела се случва преди седмица. Десет дни преди това мъж отново с тъмносини дрехи и маска, влиза въоръжен метан станция, в близост до магазина на Мануела.

„Около 4.00 часа сутринта влиза маскиран човек и вади пистолет и тръгва към касата, вади пистолета насочва го към касиерката , дърпа си касата , прибира си парите, завърта се и дим да го няма.

Касиерката дори не мръднала. Не успяла и да натисне паник-бутона от уплаха. Мъжът взел целия оборот от 600 лева. Никога преди това не е подобни случки в метан станцията, разказва Здравко Соколов.

„Това е метан станция , нон стоп има движение. Даже точно си тръгват две коли и той минава покрай тях.  Влиза като клиент и излиза като клиент. Никой не може да разбере, че е направил нещо. По принцип пак го очакваме, защото много лесно изглежда. Слагаш маската и влизаш за секунди, и  ти трябват 5 секунди.Не можем да ги забраним тези маски, точно в този момент, но гледаме, заключваме се.“, допълва. Здравко Соколов.

Заключват се и в хранителния магазин в пловдивското село Чалъкови. Само, че крадците тук са доста по-изобретателни. Не идват в работно време и не носят оръжие. Носят обаче костюми, наподобяващи тези  срещу Covid 19.

 От кадрите  охранителните камери на улицата пред магазина  разбираме, че мъжете са четирима. Действали са бързо и напълнили няколко торби с храна. Нещо обаче, ги е притеснило защото скрили торбите на колко метра от магазина в изоставена постройка в двора на местната църква.

От началото на извънредното положение кражби на хранителни продукти са извършени в десетки големи хипермакети в София. Повечето са от хора, които не са криминално проявени. Като 66-годишна жена, откраднала хляб и хранителни продукти от голям хипермаркет в столицата. Собствениците хранителните вериги отказаха коментар.

Според експерти причината е в това, че в ситуация на извънредно положение хората се чувстват несигурни и това може да доведе до ескалация.

Извършителите на грабежите, които ви показахме все още не са задържани. Ако някой има информация или ги  разпознае от кадрите може да сигнализира в полицията или на нашия сайт.Вижте още веднъж издирваните в репортажа на Glas.bg:

Задължителните маски улесниха крадците. Гладни ли са хората? ВИДЕО

Ако се удължи извънредното положение, ще има ескалация на престъпленията ВИДЕО