Един отчаят баща иска детето му да има покой на душата - с тези думи бащата на зверски убитата Андреа от Галиче се обърна от тв ефира с молба към премиера Бойко Борисов да го приеме. Асен Руменов апелира за промяна в закона, който предвижда по-ниско наказание за непълнолетните убийци. В случая със 17-годишния Аксел Олеков, който жестоко уби и изнасили 18-годишното момиче, максимумът е 12 г. затвор.

“Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки”, каза пред bTV в неделя Руменов. Още вчера от пресслужбата на Министерския съвет увериха, че премиерът ще приеме бащата в следващите дни.

Срещата им е насрочена още за сутринта в понеделник. Премиерът обаче не би могъл да се ангажира пред отчаяния баща с подобна промяна, обясниха от МС. Борисов е поискал подробна справка за законодателството у нас и в ЕС и ще коментира с таткото на Андреа, че тепърва трябва да се направят още разговори и консултации с юристи, преди да се вземе отношение, съобщи 24 часа.

Според Асен Руменов затворът е една школа и след като Аксел излезе, отново ще бъде убиец.

“Изненадан бях от бързата реакция на премиера Борисов и готовността му да ни приеме и изслуша”, коментира той вчера пред “24 часа” поканата за среща в МС.

“Запознат съм, че не от него зависи промяната в закона, за да може непълнолетни убийци като Аксел да бъдат съдени по друга процедура, да има доживотен затвор например. Но г-н Борисов има влияние и може да съдейства за промяната, каквато искат и много други родители на загинали деца”, посочи той.

След зверското убийство на Андреа, което стана в нощта срещу 11 януари, в социалните мрежи отново се поде кампания за промени в закона. Бурната обществена реакция след убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря доведе в края на миналата година до поправки в НК - при жестоки убийства самопризнанията и съкратеното производство да не водят задължително до намаляване на присъдата.

Сега депутати от управляващото мнозинство обмислят да предложат и завишаване на наказанията на непълнолетните убийци.