Възобновяват клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания. Новината беше потвърдена от фармацевтичната компания и Оксфордския университет, който също участва в проекта.

Проучванията бяха спрени след установени странични ефекти при един от пациентите. Сред доброволците, участващи в проекта, е и българката Мария Спирова.

„Първата доза от ваксината получих на 7 август. Аз съм към една от 11-те групи, които са част от изпитанието. Моята група е тази, на която ще се постави най-високата доза ваксина. Предстои ми тази сряда, на 16 септември, да получа втората доза“, разказа тя.

Спряха ваксина срещу COVID-19 заради инжектиран, който се разболя сериозно

„Никой в това проучване не знае дали получава експерименталната ваксина срещу COVID-19, или вече лицензирана ваксина против менингит, която се поставя на контролната група, за да може да се проследи научно дали хора, които имат тази експериментална ваксина, всъщност дават значително по-добър имунен отговор, отколкото хора със здрав организъм“, обясни Мария Спирова.

„Получих най-често срещаната реакция. Около 40 часа поддържах по-висока температура – около 38 градуса, след което тя отшумя. Оттогава не съм получавала никакви признаци от организма си, че нещо се е случило с мен“, разказа още тя пред бТВ.

По думите й условията човек да участва в проекта е да няма хронични заболявания, да е в добро общо здраве и да не се е сблъсквал с коронавируса и съответно да няма антитела в организма.

„В момента знаем, че ваксината създава добър имунен отговор и произвежда антитела. Не знаме обаче дали ги произвежда достатъчно стабилно и дали през следващите 10 месеца ще имам тази защита, или тя ще спадне много бързо. Всяка седмица си правя PCR тест“, поясни Мария Спирова.

Добрата новина: Възобновиха изпитанията на ваксината за COVID-19

От март, когато са започнали изпитанията на ваксината върху хора, досега са инжектирани 18 000 души. Сред тях има двама, за които се е смятало, че е възможно да са развили страничен ефект. Става дума за някакъв вид неврологичен симптом като отслабени крайници.

„Няма обаче доказателства, че тези симптоми са свързани с ваксината. Проучването се спря, за да може британската регулаторна агенция да прегледат данните. Заключението е, че няма достатъчно доказателства, за да се свърже състоянието на този човек с изпитанието на ваксините“, обясни Мария Спирова.