Българите се разболяват заради цигарите, лошите мисли и храна! Това обичаше да казва великанът в медицината проф. Александър Чирков, когото България загуби днес. Според него правителствата у нас нямат познания да изградят добре функционираща здравна сисмета. А страната ни страда заради липса на приемственост.

Ето 10 от разтърсващите му фрази:

- Проблемът в България е, че няма приемственост

- Болницата трябва да бъде като храм, а моралът и хуманното отношение са ключови не само за отношенията между лекарите, но и за пациентите.

- Много неща трябва да се изчистят от България, най-вече трябва да се изкорени неразвития и нецивилизован манталитет.

- Малко се спортува повече се седи. Ходенето е най-важно. На пациенти, които оперирам, с най-тежките сърдечни заболявания, след много тежки операции, още като ги изписваме на 8-ия ден веднага им казвам, от десетия ден да почват да ходят.

- Като си променят мисловната култура, българите ще видят, че ще има по-малко болни. Но докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка. А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания и други.

- В храната се влагат всякакви неща, много от които са токсични и вредят на кръвоносната система. Тя, обхождайки всеки орган в тялото ни, тотално го разболява.

- Във всяко сърце има нещо. Това е един орган от 200-300 грама, а изхвърля 25 милиона литра кръв през целия си живот. Такова нещо човек не може да измисли

- Човекът е интегрална фигура, в която участва и мозъкът, и черният дроб, и бъбреците и всички имат някаква функция. Но сърцето е тази помпа, която ги снабдява с кръв, за да живеят. Не може без да имаме здравословно мислене и мислене за доброта, сърдечност.

- Хирурзите, докторите въобще, младите лекари напускат страната ни не само заради унизително ниското заплащане на труда им. Напускат, защото атмосферата е лоша, нямат никаква мотивация за работа, нямат възможност постоянно да обменят опит с колегите си от чужбина.

- Българското здравеопазване няма система. Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата. Правителствата нямат познанията за изграждане на добре функционираща система.

Почина светилото на българската медицина проф. Чирков!

Проф. Чирков ще приема пациенти в пловдивска болница

Източник: Стандарт