Българи в англия масово купуват апартаменти у нас заради Brexit. Българската диаспора на острова се чувства застрашена от евентуалните сценарии след излизането на Великобритания от ЕС.

Брокери в столицата отчитат през последните месеци засилен интерес към имотите у нас от страна на българи, живеещи в Англия. По-заможните ни сънародници дори купуват по няколко апартамента наведнъж. Само от началото на тази година 10% от имотните сделки в София са направени с чужденци, а 70% от тях са именно с нашенци в Англия, обясняват пред “Труд” от Националната асоциация на строителите предприемачи.

Купувачите в София търся най-много двустайни апартаменти, което не е изненада – 70% от сделките са с такива жилища. Интересното е, обаче, че половината се купуват с цел инвестиция и клиентите участват с лични средства, а най-предпочитани са южните квартали.

Голям дял от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване. Има дори примери за обекти, които чакат строително разрешително през 2020 г., а вече има между 20% и 30% предварителни резервации от купувачи на апартаментите, още преди да са видели идейния проект.