За забавяне на доставките на ваксини срещу коронавирус в Европа съобщи фармацевтичната компания "Пфайзер". Причината е промени в производствения процес.

България ще получи едва около половината от очакваните в понеделник 35 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер". Това съобщиха от Здравното министерство. Оттам обясняват, че от компанията са обявили, че е започнат план за значително разширяване на производствения си процес през второто тримесечие на 2021 г.

От здравното министерство обясниха още, че ускорените доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.

Добрата новина е, че  страната ни е използвала половината количество от ваксините, получени до този момент, така че вторите дози на имунизираните досега са гарантирани, предава бТВ.

Pfizer и BioNTech обявиха, с колко ще се забавят ваксините

За всички над 18 хиляди ваксинирани до този момент у нас предстои поставянето на втора доза. За първите имунизирани - това трябва да стане в рамките на следващите дни.

Регионалната здравна инспекция в Бургас обяснява, че пратката с вторите дози се очаква по график в понеделник и вече е направена организация за поставянето им.

От министерството на здравеопазването потвърдиха, че при старта на ваксинирането е използвано половината от полученото. Така вторите дози на вече имунизираните са гарантирани.

Възможното забавяне ще е за предстоящите доставки за Европа, съобщиха междувременно от „Пфайзер“. Причината е промяна във фабричния процес, която пък има за цел да увеличи производството. От компанията  уверяват, че ситуацията е временна.