960 часа работа в полза на обществото ще трябва да положи през следващите 3 години Ангелин Ангелинов от Мъглиж, който застана пред Темида по обвинение в измъчване на домашен любимец.

Случаят нашумя в началото на ноември м.г. след като заснето от извършителя любителско клипче се завъртя в социалната мрежа. На кадрите се вижда как 33-годишният мъж прави опити да го задуши, заравяйки го в огромен куп слънчогледово семе.

Мъжът бе задържан за 24 часа, след като прокуратурата се самосезира след публикации в мрежата, животинчето бе прегледано от ветеринарен лекар и предаде за отглеждане на еколози в приют.

Решението за тригодишната пробация е на казанлъшкия районен съд, живеещият постоянно в Мъглиж със семейството си Ангелин ще трябва три пъти седмично да удостоверява с подписа си, че не се е отклони от постоянния си адрес.

Размерът е в резултат на одобрено споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор. Законът предвижда за подобен род престъпления наказание до 2 години затвор, пробация или обществено порицание. Ангелинов е с чисто съдебно минало, женен е , работи и има постоянен адрес, това е било определящо при определяне размера на наказанието, коментират юристи. Любители на животните се обявиха за ефективен престой в затвора дори стартираха в края на м.г. виртуална подписка, зад нейния текст застанаха над 4 000 души.