Спецпрокуратурата наблюдава досъдебно производство за престъпна група с користна цел. В нея е участвал и зам.-министър от МОСВ, заяви преди минути говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с проведената акция на Специализираната прокуратура на територията на страната.

Днес бяха извършени над 40 претърсвания в цялата страна. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е издавал нотификации за внос на отпадъци, главно от Италия. Той е оказвал натиск и на служители да издават такива неверни нотификации. Служителите, които отказвали да издават такива нотификации, са били подлагани на натиск и принуждавани да напускат работата си.

От извънредния брифинг на прокуратурата стана ясно и че от тази схема се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана. От него се е получавал опасен отпадък, който първоначално е бил изнасян в Германия. За тази услуга се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване дружеството започнало фиктивно да преработва отпадъците, като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност, като по този начин се генерирала огромна печалба и се спестявали данъци в големи размери.

"Дружеството е спестявало голямо част от разходите си, като прехвърляло отпадъците си на дъщерни фирми и спестявало голяма сума от плащане на данъците. Към момента са задържани шест души, сред които е и зам.-министърът от МОСВ. Към момента не можем да дадем повече информация", каза Милева.

Очаквайте подробности!

Спецакция на ДАНС в два наши града!

Акция и в Пловдив! ДАНС и спецпрокуратурата влизат в РИОСВ

Претърсват министерство! Зам-министър е вкаран в сградата!