Кариерите край Белащица спират работа! Тази новина бе посрещната с бурни аплодисмени жителите на село Белащица. Новината бе оповестена от зам. министъра на енергетиката Жечо Станков, че работата на двете кариери над Белащица спира. Той пристигна на място по заповед на премиера Бойко Борисов, който е разпоредил незабавни действия след серията протести на местните жители.

"Направихме среща с изпълнителните директори на дружествата концесионери. На база влезли в сила наказателни престъпления и нарушаване на екологичното равновесие, издададохме заповед за сприране на работата на двете кариери. Държавата си е на мястото" заяви Станков.  

Наказателните постановления за за нарушение на екологичните норми като запрашаване , липса на оросителна инсталация и др. Единият концесионер има две влезли в сила постановления и едно висящо, а другият - две влезли в сила.

Кметът на Родопи ще получи разрешение да може да проверява кариерите и при опит да се наруши заповедта, той ще може да реагира. 

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Единият от концесионерите има входирано инвестиционно намерение да копае на площ от нови 50 декара, за да добива инертни материали, но според представителя на министерството няма как ОВОС-ът да е положителен , след като от местното население има толкова остра реакция.