Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. Това съобщиха от МВР.

Операцията се е провела вчера на територията на РУ – Пордим.

В рамките на осъществени оперативно-издирвателни действия, в частен имот в село Одърне, са задържани 46-годишен и 17-годишен – местни жители. При проверка в дома на непълнолетния са установени част от вещите, обект на престъплението – легла с пружини, врата и други вещи. Те са предадени с протокол за доброволно предаване и се съхраняват в полицията.

За срок до 24 часа са задържани и други двама – 16-годишен от с. Вълчитрън и 19-годишен плевенчанин. Установено е, че непълнолетният е извършил кражба на монофазен електрожен, брадва, маслен и пет стари акумулатори от гараж в селото, които после е продал в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в град Плевен.

Сигнал за престъплението е подаден на 5 февруари т.г. от собственика. При извършен обиск от него е иззет хартиен свитък, съдържащ бледожълто кристалообразно вещество. Предстои назначаване на физико-химична експертиза за установяване състава на веществото. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.

В полицейския арест попаднал и 20-годишен от село Бръшляница. Изяснява се съпричастността му към извършена кражба от частен дом в селото.

По време на акцията са профилактирани 34 лица от селата Одърне, Вълчитрън, Мечка и Бръшляница. Проверени са 26 МПС и са съставени 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР.