След Освобождението Пловдив тръгва по пътя към модерния свят. Наред с паркове, градини, градоустройство, започва да се говори и за бирата като едно от емблематичните питиета на Европа.

Първата пивоварна е създадена от швейцарците Редолф Фрик и Фридрих Сулцер – техници в Барон-Хиршовата железница. Тя е в „Тепеалтъ” при днешния Понеделник пазар и всъщност е домашна работилница с два казана за варене на бира.

През 1882 година те регистрират акционерно дружество „Хрик и Сулцер” и издигат първата сграда на своята фабрика недалеч от източния край на града в местността, наречена Каменица.

 

 

Дълги години от тук са отломявани камъни за строеж, което предполага, че там е било осмото тепе на Пловдив. Постоянно блика студена подпочвена вода, като условие за производството на вкусно пиво, защото в града все още няма построен водопровод.

 

През следващите години са инсталирани нови машини, прокопани са изби за лагеруване на пивото и в двора е създадена бирария с няколкостотин седящи места. В цялата страна се утвърждава марката на пловдивското пиво „Каменица”.

 

През 1912 година производството достига 120 000 литра, през 1920 – 320 000 литра, по-късно надминава милион. В средата на ХХ век израстват корпусите и емблематичният комин на новата модерна фабрика. За поколения българи произвежданата в Пловдив бира „Каменица" е един от символите на града.

Създаваната 130 години традиция остава само спомен...