Най-смъртоносното животно на земята дале не е акулата, нито дори човека. Повечето от смъртоносните случаи, причинени от животни, са свързани по-малко със самите животни отколкото със болестите, които те пренасят.

Зловещите хищници остават далеч назад, а най-смъртоносно се оказва едно... миниатюрно насекомо. Но да видим класацията, започваме отзад и вървим към първото място. И така...

15. Акули – 6 смъртни случая на година

Атаките от акули са доста редки. През 2014 е имало само 3 случая глобално, а през 2015 е имало 6 случая, което е и средното число.

14. Вълци - 10 смъртни случая на година

Атаките от вълци не са необичайни в районите, където живеят те. Статистиката показва, че е имало много малко вълчи атаки до 2002 година в Европа и Северна Америка, въпреки, че е имало няколко стотин случая в рамките на двете десетилетия в някои райони на Индия, което дава средно 10 на година.

13. Лъвове - над 22 смъртни случая на година

Оценките за тези случаи варират от година на година. Изследване показа, че от 1990 година лъвските атаки са убили 563 души само в Танзания, което е над 22 годишно. Оказва се, че е много трудно да се намери достоверна информация за атаките им извън Танзания, което прави получаването на прецизно глобално число почти невъзможно.

12. Слонове - 500 смъртни случая на година

Слоновете са отговорни за сериозен брой случаи на година. Според Нешънъл Джиографик средно 500 души са убити от слонове, което е изключително малка цифра на фона на броя на слоновете, убивани от хора годишно.

11. Хипопотами – 500 смъртни случая на година

В продължение на дълго време хипопотамите се считаха за най-опасното животно в Африка, основно заради агресивните си прояви към хората, които включвт обръщането на лодките им в реките.

10. Плоски червеи - 700 смъртни случая на година

Този червей причинява инфекция, наречена цистицероза, която убива около 700 души годишно.

9. Крокодили - 1000 смъртни случая на година

Крокодилите се смятат за голямото животно, отговорно за най-много смъртни случаи в Африка, въпреки, че прецизно число е трудно да се постигне.

8 . Аскари (кръгли червеи)- 4500 смъртни случая на година

Тези червеи причиняват инфекция, наречена аскариазис, която убива около 4500 души на годинаq според изследване от 2013-та.

7. Мухата ЦеЦе – 10 000 смъртни случая на година

Тази муха пренася известната сънна болест, паразитна инфекция, която първо води до главоболие, треска и болки в ставите, сърбежи, но по-късно може да доведе до сериозни неврологични проблеми. Броят на случаите намалява.

6. Буболечка-убиец – 12 000 смъртни случая на година

Те пренасят болестта Чагас, която е паразитна инфекция. Характерно е, че буболечките, наричани още целуващите буболечкиq хапят жертвата си по лицето.

5. Сладководни охлюви – над 20 000 смъртни случая на година

Те пренасят паразитни червеи, които заразяват хората с болест, нарезена шистосомиазис, която причинява абдоминални болки и кръв в урината.

4. Кучета: 35 000 смъртни случая на година

Да, особено кучета заразени с бяс, са едни от най-опасните животни навън, въпреки, че вирусът може да бъде спрян с ваксини.

3. Змии – 100 000 смъртни случая на година

Само за 2015 змиите са убили 100 000 души. Тревожна е и липсата на някои противоотровни серуми на места по света.

2. Хора – 437 000 смъртни случая на година

През 2012 година е имало 437 000 убийства, което прави хората второто най-смъртоносно живо същество на планетата и най-смъртоносния бозайник.

1. Комари – 750 000 смъртни случая на година

Тези малки създания, които смучат кръв и пренасят вируси от човек на човек, са отговорни за повечето смъртни случаи, причинени от животни. Те пренасят малария и различни видове треска