Денят, в който почитаме светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник - обявен  през 1992 г. с решение на Столичния общински съвет.  В днешния Ден на София ще се състоят поредица от събития, посветени на празника. В същото време се въвежда временно организация на движението за провеждане на официална церемония за Деня на София на 17 септември 2019 г. 

Забранява се престоят и паркирането:

От 7 ч. до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. на:
- северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”;
- северната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Дунав“;
- ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Александър Невски”.

От 8 до 18 ч. на 17 септември 2019 г., с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на:

- пл. „Николай Гяуров”;
- ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство.

От 8 ч. до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „11-ти август”.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

Празничната програма:

Регионалният исторически музей предлага специална програма по случай четири години от откриването си. Сред събитията са откриването на археологическа експозиция "Антична Сердика", както и авторската изложба на скулптура Румен Панайотов "Дефрагментирана материя". Ще има и безплатни обиколки с екскурзовод не само в Регионалния исторически мзей, но и в Триъгълната кула на Сердика и Археологически парк "Западна порта на Сердика".

Зоологическата градина, парк-музей "Врана", Регионалният исторически музей и Софийската градска художествена галерия са без вход за посетителите заради празника.

Детски ателиета за изработка на римска мозайка и декорация на керамичен съд пък ще забавляват малчуганите в столицата. Те ще могат да моделират и трамваи в рамките на "Софийските трамваи на длан".

От 10:00 часа Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столичната община" и на "Значка на София".

От 11:30 ч. пред църквата "Света София" ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

В 17:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" започва концерт на Софийския духов оркестър. Отново в Народния театър от 18:30 ч. ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова.

Аудио-визуалният спектакъл "София градски вибрации – 140 удара в минута" ще представи образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци. Той ще започне в 20:30 ч. на 17 септември на площад "Княз Александър I". В спектакъла участват Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България.

Музиката за събитието е сътворена от DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а визията и 3D мапинга са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова. Поканата е за всички, а входът за събитието е свободен.