Прочутите седем пловдивски тепета всъщност се оказаха 11. Доказателства за това показват специалистите от Държавен архив - Пловдив. Половината от тепетата днес вече са само история.

Повечето хора знаят за Сахат и Джендем тепе. Малцина са чували за Каменица - най-старото тепе, което е било арена за състезания по борби. Почти никой обаче не подозира за осмото тепе - малко хълмче до сградата на денталния факултет.

"Другото тепе отгоре е Лаут тепе, което е започнало да се разрушава през 1895 година, когато правят на Гладно поле артилерийските казарми - за материал, разбира се. В продължение на 20 години лека-полека са го разбили", заяви Владимир Балчев, главен експерт в Държавен архив-Пловдив.

Как са изглеждали те показват материали от архивни сбирки от България и чужбина. Сред фотосите са и гравюри от 1493-та и 1533-та година.

"Имало е едно още едно тепе - станаха 11. Отделно ние знаем за тепетата от по-ново време, от век и половина насам. Не знаем обаче какво е било през турско време, дали не е имало още тепета", продължава Владимир Балчев.

От Държавния архив се надяват, че ще успеят да провокират у пловдивчани желанието да опазят останалите си тепета.