Повече от 30 години над 100 хиляди жители на район "Южен" в Пловдив чакат да бъде построен нов православен храм, в който всеки вярващ може да се помоли или да посети на голям християнски празник.

В годините назад хората многократно са обикаляли по съответните институции, за да представят своето искане за нова църква. Още повече, че е определено място за нейното построяване.

Търсили са подкрепа от районната администрация, от пловдивската митрополия, дори са готови сами да помогнат всеки с каквото може. Само да бъдат поставени основите, а останалото може да се случи на добра воля и милосърдието на гражданите.

Живеещите около терена, определен за храм знаят, че името на църквата ще бъде "Вяра, надежда и любов". По този повод на собствена воля група граждани се обединяват в инициативен комитет с това име, който поема нещата в свои ръце за ускоряване на всички процедури, свързани с изграждането на новата света обител в градинка на ул. "Стефан Стамболов".

Представители на инициативния комитет сами потърсили кандидата за кмет на район "Южен" Илиян Велков, за да го запознаят с казуса. Той даде подкрепата си за тази добра кауза и заяви волята си да се заеме със задачата да бъдат потърсени отговорните институции, от които зависи стартът на дейностите по градежа на храма.

"Хората от района са в правото си да настояват да бъде построена втора църква, в която могат да се отбелязват големи храмови празници. Сега съществуващата „Света Троица” е далеч от този микрорайон и при положение, че теренът тук е отреден за православен храм, той трябва да бъде изграден", обясни Илиян Велков.

Кандидатът за кмет на "Южен" каза още, че безспорно районът има нужда от такъв православен храм, защото в него живеят над 100 хиляди души.

Какво споделиха гражданите в желанието си за нов православен храм. Вижте:

До този момент обаче гласът им остава като глас в пустиня и никой не обръща внимание на тяхното желание и воля в близост до домовете им да бъде изграден храм на вярата и смирението. Отговорните институции до този момент не могат да кажа докъде са придвижени плановете за строеж. Хората споделят, че за тази църква има изготвен проект от архитект и единственото, което е необходимо е да бъдат издадени съответните разрешителни и строителните работи да започнат.

Район "Южен" е един от най-бързо развиващите се части на Пловдив. Жителите отдавна преминаха границата от 100 хиляди. В тази част на града има само една църква - "Света Троица", която на големите християнски празници не може да побере всички миряни.