Въведените в петък по-строги мерки за излизане от домовете, блокиране на градовете и посещенията на парковете масово бяха отсвирени от повечето хора. Което пък накара властта да предупреди, че неспазването на тези мерки може да доведе до налагането на още по-строги, защото заразата от коронавирус в България продължава да се разраства.

“Идеята на мерките не е всички да са навън. Витоша е пълна с хора. Цял ден се обясняваме със стопани на кучета. Това е пълно безобразие”, гневен бе вечерта шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. И предупреди, че разрастването на заразата заради неспазването на мерките може да доведе до още по-стриктни забрани.

Генералът: Пълно безобразие цари по улиците, случаите растат

“Няма как на всеки гражданин да има полицаи, здравен работник или служител на РЗИ, съобщи 24 часа. Трябват самодисциплина, самоконтрол, целта не е някаква рестрикция или блокиране, а да спре безцелното пътуване. Хората масово се движат навън - не е това идеята. Всички тези мерки, които се вземат от всички, целят да направим така, че да минимизираме лошите последствия от епидемията. Ако не се спазват мерките, щабът има готовност и за по-рестриктивни. Може

да се забрани

въобще

излизането

от вкъщи”,

предупреди главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

“Сутринта на един КПП беше хванат почти в другия край на България човек, който трябва да е под карантина, той ще си понесе последствията”, разказа той.

Дори полицията обаче не бе много стриктна в спазването на блокадата. На излизане от София към Перник реално не спираха автомобили. Единственият работещ пост бе на Драгичево. А софиянци масово се отправиха към вили или на Витоша, въпреки че Столичната община спря транспорта към планината. Лишени от детските площадки деца пък се събираха по незавардени градинки.

София пусна и дрон, който да лети над ромския квартал “Факултета”. Машината излъчваше съобщение за карантината, но и следеше дали няма струпване на хора.

Патрулки в столицата пък спираха и предупреждаваха шофьори на коли с регистрация извън София, че или трябва да се регистрират, или да напуснат.

Смяна на полицейската смяна пък остави Хасково без блокада за половин час. И кметът Станислав Дечев поиска специално обяснение. За

възможна

раздяла на

семейства

предупреди пък шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев. След 17 ч в понеделник в града няма да влизат или излизат хора, които нямат удостоверения от работодателя или настоящ адрес. Това важи и за семействата с различни адреси - примерно единият е с лична карта от съседно село.

“Да си променят регистрациите в ГРАО, иначе ще се разделят семейства”, заяви Рогачев.

“Ако имате болен роднина в друго населено място, покажете документ - или останете при него, или да го вземете при себе си”, обясни началникът на полицията.

“Шест са пунктовете в Монтана. Появяват се различни казуси. Все още преценяваме дали са на най-точните места. Ако е необходимо ще променим разположението, но всички входове на града ще бъдат с пропускателен режим”, заяви областният управител Росен Белчев.

В Смолян пунктовете са 4. Ще се допускат само спешни пътувания - по здравословни причини и работа.

Контролните пунктове в Пазарджик са 8. В събота по заповед на кмета Тодор Попов във всички кметства на селата от общината се издаваха служебни бележки за смяна на настоящ адрес на нуждаещите се от подобен документ.

Подобно на софиянци и жители на Благоевград се изнесоха на село и на пикници в първия ден от строгите ограничения. 

Покрай пътя за близкото с. Марулево на поляните имаше над десетина компании, които бяха разпънали скари, а хората се припичаха на слънцето.

6 КПП има на входно-изходните артерии на града. От полицията казаха, че не се е стигало до опашки от чакащи автомобили. Хората се вълнуват как ще пътуват до близките села, където много от тях имат вили с градини и животни.

От 22 март - празника на Велико Търново, всички камбани на храмовете в града ще бият 33 пъти точно в 12 часа на обяд. Това ще продължи до края на извънредното положение и вдигането на карантината, съобщи кметът Даниел Панов. Той обясни, че решението е синхронизирано с Великотърновската митрополия, за да няма струпване в храмовете.

7 КПП са изградени във Велико Търново. “Проявяваме разбиране към тези, които трябва да занесат на близките си лекарства и храни, както и към тези, които се прибират към домовете си. От вторник мерките ще бъдат затегнати”, каза шефът на полицията Димитър Машов. 

МВР пусна бланка за преминаване през пунктовете

Адресите се декларират, до края на извънредното положение хората няма да ги сменят

За да няма струпвания и опашки пред общините и гишетата на дирекция “Български документи за самоличност” за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, МВР спешно публикува бланка за декларация за минаване през КПП-ата.

Тя ще се попълва лично, но за част от данните е нужна заверка от работодател.

Новите декларации могат да бъдат разпечатани от сайта на МВР, но полицаите по пунктовете също ще ги раздават, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

“Достатъчно е в декларацията да се попълни адресът, на който хората живеят. Така полицаите ще имат основание да ги допуснат до домовете им. Не искаме гражданите да ходят до общините и службите да си променят адресите, ако не са го направили досега по една или друга причина. Ще го направят, след като бъдат отменени мерките”, обясни Маринов.

Той разпоредил на полицаите да преценяват по-гъвкаво необходимостта на всеки да пътува. За некоректно попълнена декларация се носи наказателна отговорност.

“Не е време

да се лъжем”,

каза Маринов. До момента не са засечени фалшиви служебни бележки от работодатели, но има опити да се продават фалшиви дезинфектанти.

Хората, които живеят в Банкя, Нови Искър, в околните на София села трябва да имат основателна причина, за да бъдат допуснати в София. В декларацията, пусната от МВР, има и графа “други причини” за влизане в съответния областен град, които хората трябва да посочат. Близо

7000 души са

под карантина

в страната, сред тях има и полицаи.

Увеличават се и нарушителите на карантината, делата вече са 60. Вчера е задържан тираджия, който, вместо да спазва изолацията, излязъл “да се раздвижи с автобомила”. Срещу него е заведено дело. Засега арестант с коронавирус няма.

Младен Маринов съобщи още, че е предотвратена контрабанда на 30 т спирт. “Спряна е, това важи и за лекарствата. Направено е всичко възможно да останат за населението”, каза той.

Охранителите на магазините могат да искат лична карта

Така контролират между 8,30 и 10,30 да пазаруват само възрастни хора

Охранителите на магазините могат да изискват документи за самоличност от влизащите в търговските обекти, за да контролират спазването на часовете за пазаруване само от възрастни хора. Това коментираха от министерствата на здравеопазването и вътрешните работи пред “24 часа”.

От събота бяха въведени часове, в които могат да пазаруват само хора над 60-годишна възраст. От 8,30 до 10,30 часа всяка сутрин в магазините е забранено да пазаруват хора до тази възраст, гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Възрастните могат да пазаруват и в други часове, но идеята на заповедта е да им се осигури безопасен прозорец от време, обясниха от здравното министерство.

Първоначално от търговските вериги обясниха, че техните охранители не могат да изискват лични документи от влизащите. Малки търговци пък обясниха, че те няма как да се съобразяват с тази заповед и пускат в магазините и аптеките си всеки, който е наред.