За 4 часа полицията в Пловдив провери 1060 водачи. Само при 25 от тях не откри нарушения. 60 души са минали на червено, а 540 са шофирали с превишена скорост. След предложение на асоциация за защита на превозвачите, наказания ще се издават и на водачи, заснети с камерите на светофарите в града. 

„Предложихме камерите на общината да заснемат нарушенията и да ги изпращат в КАТ за глобяване, защото в шофьорите се е развило едно чувство на безнаказаност. Те си мислят, че като не виждат наоколо полицаи, могат да карат както си искат, а това застрашава всички нас.”, заяви за GLAS.bg Володя Домашенко от Асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите шофьори, които предлагат промяната. 

С кадри от камерите от Центъра за управление на трафика в Пловдив ще могат да се глобяват водачи, които минават на червено, нямат обезопасителен колан, говорят по телефона или паркират на спирка. Снимките с нарушенията ще се изпращат в „Пътна полиция”. 

„В рамките на няколко часа се установява собственика на автомобила и евентуално на кой го е предоставил. Това ще допринесе за създаването на ред”, каза от своя страна Ботьо Гергинов от „Пътна полиция”-Пловдив. 

В същото време тази седмица беше регистриран нов скоростен рекорд в рамките на Пловдив. Този път класацията на “Пътна полиция” оглави 19-годишно момиче. Тя беше засечена да шофира с отклонение от 134 повече от разрешената скорост на един от булевардите в Пловдив. Тя ще бъде глобена с 1950 лева и ще остане без книжка за срок от 3 месеца. 

„Шофьорка с 11 месеца стаж зад волана е засечена от камера на „Пътна полиция” в града със скорост от 184 км/ч.”, каза още инспектор Гергинов. 

Акциите на „Пътна полиция” за контрол на пътя продължава и през предстоящите почивни дни.