Автоматични външни дефибрилатори ще бъдат внедрени във всички общински болници и ДКЦ-та в Пловдив, сградата на Общината и Общинския съвет, както и в общински предприятия и търговски дружества. Инициативата стартира следващата седмица от Комплексния онкологичен център, където ще започне да функционира първият подобен мобилен апарат.

„Факт е, че и корпоративната общност проявява голям интерес и някои от големите компании в града също са закупили дефибрилатори”, коментира директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в общината д-р Калин Калинов.

Той поясни, че цената на апаратурата варира според модела и фирмата. Започва от 700 лева, като най-добрият дефибрилатор, американско производство, който е изключително лесен за употреба и е с големи възможности, струва между 3500 и 4000 лева. По думите му, цената е съвсем достъпна и всяка институция може да си я позволи, а ползите са стотици спасени животи всяка година.

Апаратът бе презентират днес по време на кръгла маса на тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“. В събитието взеха участие проф. д-р Иво Петров – член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“, кметът на Пловдив Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева.

„Организираме този форум, тъй като данните на Европейския съвет по ресусцитация са изключително тревожни. Според тях над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души. От сърдечен арест у нас умират повече хора, отколкото от пътнотранспортни произшествия, природни бедствия и пожари взети заедно“, коментира д-р Калинов. Тоест, ако бъде оказана бърза и адекватна помощ, 5 000 българи ежегодно биха могли да бъдат спасени. 

Проф. Стефанов обясни, че внезапната сърдечна смърт е смърт, настъпила за минути до 1 час от началните симптоми (задух, сърцебиене, стягане в гърдите, прилошаване), при състояние, непредвещаващо такъв изход. Дължи се на спиране доставката на кръв от сърцето към важните органи – мозък и сърце, поради възбудни ритъмни нарушения или забавяне, неефективни съкращения до изчезване в останалите случаи. Покосява всички възрасти, хора от двата пола, дори деца и активни спортисти.

В първите 5 минути, докато не е настъпила т.нар. "клинична смърт", е възможно връщане към живота, ако в това време се изпълнят в извънболнична обстановка две условия – външен сърдечен масаж за доставяне на животоподдържащо кръвоснабдяване към мозъка и се възстанови ефективен сърдечен ритъм с електрическа дефибрилация.

Сърдечният масаж трябва да се започне непосредствено след спиране доставката на кръв от сърцето, тъй като преживяемостта намалява с 10% за всяка минута при липса на такъв. Второто условие е възможно най-ранна електрическа дефибрилация. Ако сърдечният масаж се приложи от предварително обучени доброволци, преживяемостта е два пъти по-голяма в сравнение с тези, които не получават такъв масаж.

„Проблемът внезапна сърдечна смърт е гигантски в целия свят. Реално погледнато, това е проявлението на около 1/3 от всички пациенти с някаква сърдечна патология. Тя е свързана не само с исхемична болест на сърцето, но и с много други състояния. В Америка и Европа сърдечно-съдовите заболявания са основният убиец.

От общата смъртност в България между 63 и 65% се дължат на сърдечно-съдови заболявания”, посочи и проф. д-р Иво Петров. Той коментира, че автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места повече от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с дефиблиратори да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Внедряването на автоматични външни дефибрилатори в европейските градове се прави чрез местни и национални програми, като водеща роля в този процес имат общинските структури.