Всички 24 проби на служители от полицейското управление в Панагюрище, които бяха взети вчера от екип на Медицинския институт на МВР са отрицателни. Изследването е направено, след като служителка на звеното, даде положителна проба.

"В тази връзка информираме, че в понеделник звеното „Български документи за самоличност” в полицейското управление на средногорския град ще бъде отворено за работа с граждани", съобщиха от полицията. 

Цялата сграда на ОДМВР-Пазарджик, на Районните управления в Пазарджик и Панагюрище, на сектор”Пътна полиция” и всички места за обслужване на граждани са дезинфекцирани съгласно изискванията за превенция на заразните заболявания. Макар и с намален състав сектор „Български документи за самоличност” и група „Миграция” в Пазарджик работят и обслужват граждани при подаване на заявления издаване на български лични документи и връчване на вече изработените.

Това става при стриктно спазване на необходимите изисквания за пропускателен режим, носене на предпазни маски вътре в помещението и използване на дезинфектанти. Карантинираните служители от сектор „БДС” от Пазарджик са в добро общо състояние, с тях поддържат контакт и се наблюдават от представител на Медицинската служба при областната дирекция и личните им лекари. Ръководството на ОДМВР-Пазарджик е в постоянна връзка с ръководството на вътрешното министерство, с представители на Медицинския институт на МВР и Регионалната здравна инспекция.  

4-годишно дете от детска градина „Пролет” в Панагюрище е дало положителна проба за коронавирус. Това е наложило поставянето на цяла група малчугани от забавачката под 14-дневна карантина.

Детското заведение е дезинфектирано. От понеделник започва тестване на целия персонал на детското заведение, както и децата, но със съгласието на родителите им. Разходите по масовото тестване ще поеме общината, обяви кметът Никола Белишки.

Под карантина са поставени още 14 души, близки на семейството. Случаят няма връзка със заразената служителка от паспортното звено в полицията в Панагюрище. Там под карантина са поставени 11 души.

Починаха още двама евангелистки пастори, заразени с COVID-19

В понеделник местната болница, която разполага с референтна лаборатория за изследване на коронавируса, ще сключи договор със Здравната каса. Така здравното заведение ще поеме половината от разходите на тестовете на гражданите на Панагюрище, които по някаква причина трябва да се изследват за COVID-19.