Ясни са местата, които ще се превърнат в полеви болници в Пловдив. Това са спортната зала Колодрума и Пловдивски панаир, ако пандемията се разрасне неудържимо. В София мястото е зала "Арена Армеец". 

Най-голямата спортна зала в Пловдив вече я чистят и в близките дни се очаква в нея по подобие на "Арена Армеец" да се проведе учение. Тя ще бъде оборудвана с легла. Успоредно са набелязани и две палати от международния изложбен център, съобщи "24 часа". Такава практика вече има във Виена, която отреди своя панаир за настаняване на болни.

Нови 4 случая на COVID-19 в Пловдив!

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви тази сутрин в ефира на Би Ти Ви, че освен в София военнополеви болници ще има в Пловдив, Варна и Русе. Той обясни, че леглата ще бъдат изградени и поставяни от армията в големите спортни зали в  областните градове, а за реда и дисциплината ще отговарят военните.

Има и трети вариант за полева болница в Пловдив, но засега го пазят в тайна.

"На специализиран медицински щаб зала "Колодрума" не е обсъждана. Тя може би ще бъде последен вариант", заяви областният управител Дани Каназирева. Тя обясни, че към настоящия момент болниците в Пловдив и региона разполагат със 7617 легла. Те обаче не са изцяло за пациенти с коронавирус.

СОФИЯ

В условията на извънредното положение армията ще има контролно-охранителни функции. Зала "Арена Армеец" става полева болница при нужда. Това приеха депутатите при гласуването на извънредното законодателство.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържани на полицията, да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.