Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това да ги задължават техните директори, съобщават в позиция от Синдиката "Образование".

В нея се казва, че по инициатива на синдиката "министър Деница Сачева внесе проект за промяна в КТ на чл. 328, т.10, касаещ прекратяване на трудово правоотношение на педагогическите специалисти при условията на чл. 69в от КСО, като промяната стана факт след обнародване в Държавен вестник, бр. 107 от 18 декември 2020 г.".

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до три години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд.

Това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия, коментират от синдиката, с председател д-р Юлиян Петров.

В позицията се припомня, че от две години Синдикатът "Образование" предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране, да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

"Безкрайно символична е националната политика за превенция на учителя от "прегаряне", а традиционните за ЕС компенсаторни механизми са в предзародишно развитие.

Ранното пенсиониране с до три години е само един от тях, като можем да добавим традиционната за много европейски образователни системи година без работа с ученици, за възстановяване, релакс и квалификация, след изработени 4 до 7 години в образователната система.

Превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст", се заявява в позицията.