Продължава да се заплита случая с трагедията в Кардам.

Районната прокуратура в Генерал Тошево продължава разследването по случая с починалото 9-годишно дете, като все още не е известна причината за смъртта му.

Междувременно стана ясно, че се подобрява състоянието на 11-годишната сестра на починалия Стефчо, която е настанена в Университетската болница във Варна.

Не наденицата, децата в Кардам – отровени! С лекарства, с химикали…

"От снощи детето е вече без опасност за живота. Все още е в реанимация, надяваме се днес или утре да го изведем оттам", обяви пред "Дарик" проф. Виолета Йотова - началник на Първа детска клиника в УМБАЛ.

По думите й, отпада версията за заболяване на сърцето, тъй като нямаше да има такова бързо положително развитие. Проф. Йотова допълни, че отпада като причина и инфекциозно заболяване, тъй като нито един клиничен и нито един лабораторен белег не насочват към такова.

Остава предположението, че причина за състоянието на детето е силно токсично отравяне.

"Хранителното отравяне е изключително малко вероятно, защото детето е останало без диария и повръщане", допълни тя.

Наденицата или бактерия уби малко момче в Кардам? Мистерията се заплита!

Прокуратурата започна разследване, като вчера стана ясна и първата работна версия по случая - склоняване към самоубийство.

"В събота вечерта срещу неделя на децата им става лошо, започват да повръщат. Те бяха при баба си и дядо си. Започнали са да повръщат около 01:30 през нощта, това не е спряло до следващия ден – в неделя, когато аз се обадих на екип на Спешна помощ. Те дойдоха, но не бяха прегледани от доктора, който беше дошъл, той просто ги видя и каза, че ще им постави инжекция, за да спрат повръщането. Малката дъщеря на 7 години спря повръщането, тя излезе да играе, а другите две не спряха да повръщат", разказа майката, Росица Маринова.

Според нея децата й нямат достъп до почистващи препарати. Тя обясни още, че от една година е разведена и сама отглежда децата си, с помощта на майка й и баща й.

"Те винаги са облечени, изкъпани, нахранени, ходят редовно на училище", настоя жената.

"Единствените лекарства, които имаше бяха "Проспан" – хапчета за смучене и капки за нос. Стефчо е на 9 години, винаги ме е питал, когато е намирал нещо, никога не е вземал нещо на своя глава", категорична беше майката.

Маринова каза още, че единствено с най-голямата си дъщеря е лежала в болница, защото често боледувала и имала проблем с бъбреците и бронхит, но другите й деца нямали здравословни проблеми.

Според нея няма как случаят да е свързан със самоубийство. Тя обаче заяви, че ако бъде доказано, че тя е отровила децата, ще си понесе отговорността.

Според предположенията на лекарите - подобен летален изход е възможен само в две ситуации - при насищане на организма с тежки метали или при остра инфекция.

Назначена е съдебно-химическа експертиза. Пробата е изпратена във ВМА в София и се чакат резултати.

Йорданка Чанева, районен прокурор на Генерал Тошево, обясни че за случая на този етап изключително важни са експертизите, които се очакват и резултатите от тях.