Вандали вилняха тази нощ в пловдивския район Южен. Те насочиха агресията си към преградните съоръжения на строеж до Юбилейния блок в Кючук Париж. Съборили са оградата, нанесли са щети върху отводнителната система на обекта и са прекъснали кабели.

Инвеститорът на жилищния комплекс предполага, че зад вандалския акт стои председателят на инициативния комитет за протестите срещу строежа на сградата.

“Подали сме сигнал в полицията, преглеждат се записите от камерите, след което ще заведем дело срещу извършителите на това деяние, защото са нанесени щети за хиляди левове”, категорични са от компанията, която инвестира в комплекса.

Кой ще гарантира неприкосновеността на частната собственост и спазването на закона?  Този въпрос бе зададен от инвеститора от PIMK Build във връзка с инвестиционното им намерение за изграждането на жилищен комплекс на бул. „Никола Вапцаров” в район „Южен”  върху изцяло частен терен.

„Цялото законодателство е спазено точка по точка.  Има един основен Закон, с който всички други закони трябва да бъдат съобразени. В него е записано: „правото на частна собственост е неприкосновено”. Това е основен стълб във всяка демократична и правова държава в света.  Имотът е закупен от законните собственици на този терен.  Ние, като инвеститори сме направили проект, който не използва изцяло строителните му показатели, за да има по-голямо отстояние от другите сгради, като и да изградим по-добра среда за живот.  Единственото нещо, което искаме, е да се спазват законите. Това важи, както за нашите действия, така и за всеки друг – нарушат ли се, всеки трябва да понесе цялата строгост на закона. Надяваме се всички действия да се водят именно от Закона, а да не са плод на политически амбиции, които започват да се прокарват”, заявиха от PIMK Build.

Кметът на район „Южен”Костадин Язов  заяви, че този терен е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви. Искането за промяна на устройствения план е от 2006 година по правилата на стария ЗУТ. През 2017 година общината е издала и строително разрешение.

„Документите  според юридическа нормативна уредба са изрядни. Това, на което трябва да се обърне внимание, е кога се издадени документите за парцела, тъй като има разлика в законодателството. До 2007 година Законът за устройство на територията за  промяната на ПУП-ПРЗ е бил само на уведомление – двуетапно.  На първия етап,  промяната е била обжалвана, но жалбата е била отхвърлена от Експертен съвет по устройство на територията. На втория етап е изпуснат момента при заповедта да се обжалва. Това се случва на 5 декември 2005 година при действащия  тогава ЗУТ.

След 2007 година всичките тези процеси - промяна на ПУП – ПРЗ са били с обществено обсъждане. Истината е, че действието на законите в България влиза в сила от датата на приемането им или в бъдеще, но не и в изминал период. Т.е. към онзи момент откъм  нормативите на ЗУТ всичко е било направено по закон”, обясни кметът на „Южен” Костадин Язов.

Той допълни, че оттогава са изминали 14 години, като не знае АПК да дава толкова голям интервал за жалене. Дори и Общият устройствен план в зоната да бъде променен, той ще засегне само частта извън частния терен.

Жилищният комплекс се намира непосредствено до Първо РУ  - близо до хипермаркетите  „Лидл” и “Кауфланд”.

Новият проект на PIMK Build включва три жилищни блока със собствено публично пространство. Инвеститорите отново са помислили и за автомобилите, като ще има достатъчен брой паркоместа.