Над 600 пловдивчани, успели да впечатлят съгражданите си с благородни дела и жестове, бяха номинирани в конкурса "Пловдив-град на доброто", чиято финална церемония се проведе днес в Цар-Симеоновата градина. Инициативата за отличаване на добротворците, която се провежда за девета година по идея на Йорданка Петкова, председател на Националния алианс на хора с редки болести, за първи път беше под патронажа на кмета на Пловдив Здравко Димитров като част от кампанията "Пловдив-град на доброто".

От 4-ти до 17 юни всеки пловдивчанин имаше възможността да номинира човека, който според него заслужава да бъде отличен заради добрите си дела. Осемчленно жури от хора с доказан висок обществен авторитет имаше трудната задача да избере най-достойните сред номинираните. Те бяха отличени в четири категории - "Градско развитие", "Образователна дейност", "Социална дейност" и "Добротворчество".

"Важно е да показваме добрите примери и по-често да говорим за доброто, защото само така ще успеем да го съхраним. Около нас се случва добро всеки ден, дори и в най-малките жестове. Само трябва да отворим очите и сърцата си за него.

Щастлив и горд съм, че Пловдив е първият град, който даде старт на тази инициатива да превърне Доброто в кауза и силно се надявам и вярвам, че и другите общини ще последват нашия пример и ще прегърнат идеята", призова задочно кметът Здравко Димитров в приветствието му, което беше прочетено от водещата Златка Далчева.

"Бях свидетел на това как като един ембрион, каузата с която дадохме началото на търсенето на добрите хора, днес се е превърнала в едно пораснало 9-годишно дете. Благодаря на всички, които са допринесли с делата си за това събитие и открояване на доброто", поздрави организаторът на инициативата "Най-добрия човек" Йорданка Петкова от НАЕ.

„Благодаря на всички пловдивчани дали своя глас за достойните хора“, приветства зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев, който е инициатор за кампанията "Пловдив-град на доброто". „От нас зависи какво ще оставим на нашите деца и близки, какво бъдеще ще им завещаем. Трябва да им дадем примера да бъдат добри хора. Намерете добрите хора, извадете ги, помогнете им. Извадете от себе си това, от което другите имат нужда“, подчерта Тимчев.

В категория „Социална дейност“ бяха отличени социални работници и медици. Наградени бяха проф. Юрий Анастасов, завеждащ пластична хирургия и Даниела Червенакова – психолог и психотерапевт.

„Всички сме добри за себе си, всички ние се смятаме за добри хора, това е нещо, което много вдъхновява“, посочи Анастасов. „Развълнувана съм, беше голяма изненада. Доброто е в малките неща, не трябва да е грандиозно, ние го носим в себе си, правете добро и радвайте хората“, възкликна в отговор на грамотата си Даниела Червенакова.

В категория „Добротворчество“ признанието заслужиха Димитър Тошев - доброволец в БЧК и активист по време на пандемията, който доставя храни на пловдивчани в нужда, и Владимир Стефанов инициатор на кампанията „Капачки за бъдещето“.

Две учителки заслужиха приза в категория „Образователна дейност“. Това са Марина Нанкова, която е учител с 28 години стаж в училище „Св. Кирил и Методий“ и Руска Златева, която е преподавател по математика в училище в "Столипиново“ и инициира кампания за набиране на таблети за децата. „Благодаря на всички хора, които подариха своите таблети и помогнаха, за да се осъществи тази кампания“, посочи Златева.

В категория „Градско развитие“ признание получи Пенка Калинкова, отличена за цялостно творчество. „Пенка Калинкова трябва да е короната на България. Знаете, в момента тя има проблеми със здравето си и Пловдив трябва да й помогне“, призова Анести Тимчев. Другите двама, отличени в тази категория са Асен Костов за  гражданска активност и инициативност за парка зад хотел „Санкт Петербург“и Иван Джеферов за създаване на споделена работна среда.

„Показахме, че имаме гражданско общество, че запазихме парка, ще се стремим и занапред да бъде така. Посвещава наградата на всички, които застанаха зад тази кауза“, заяви на свой ред Костов, а Джеферов добави: „Доброто е социалната тъкан на обществото и надживява нас като хора. Добрите дела не само са запомнени, те променят човечеството и благодаря, че поставяте този акцент на нашия любим Пловдив“.

Посланик на доброто пък стана самата организаторка Йорданка Петкова.

 


Събралото се за церемонията множество в Цар-Симеоновата градина аплодира и музикантите от "Биг бенд Пловдив", които забавляваха участниците и гостите.