С въвеждането в експлоатация на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, България ще се нареди сред страните, които притежават надеждно съоръжение за безопасно погребване на основните обеми РАО, генерирани досега. Хранилището ще се намира край АЕЦ "Козлодуй" и ще бъде под институционален контрол за 300 години. Това бе подчертано на семинар в София, организиран от Държавно предпрятие "Радиоактивни отпадъци" по повод на 15 годишнината от създаването му. Първият етап от строителството трябва да приключи през 2021 г.

"Първият етап от полагането на защитната льосоциментова възглавница на бъдещото национално хранилище е приключил предсрочно", подчерта главният инженер на специализираното поделение, ангажирано с изграждането му – Ира Стефанова.

Възглавницата, която е една от основните инженерни бариери срещу разпространението на радиоактивни вещества. Върху нея ще бъдат положени клетките на бъдещото съоръжение. Тя осигурява защита на съоръженията, съобразени с местните природни условия. В същото време проектът на хранилището е в съответствие с най-новите международни теоретико-инженерни постижения в тази специфична област.

Акцент в семинара беше и окончателно приключилият демонтаж на оборудването в машинната зала на спрените енергоблокове на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки липсата на дълъг световен опит в тази област и особеностите на всеки отделен проект, свързан с демонтаж на енергийни мощности, Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" успява да следва избраната стратегия за извеждане от експлоатация на блоковете до т.нар. "кафява поляна".

Сроковете на програмата се спазват при всички условия на безопасност и това е констатирано от мониторинговата мисия на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Демонтажът на оборудването беше ключов ангажимент на ДП РАО във времевия график за извеждане от експлоатация, разчетен за периода до 2030 г. Първата операция по реален демонтаж беше проведена през лятото на 2011 г., а процесът приключи тази есен, близо година по-рано от предвидения срок.

Извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности е сред основните направления в дейността на ДП РАО и представлява комплексен процес със сложна координация и първи приоритет - безопасността. За целта през последните няколко години бяха изградени и внедрени иновативни съоръжения като Цеха за намаляване на размерите и дезактивация на материалите от извеждането от експлоатация, както и Съоръжение за плазмено изгаряне (на снимките).

Според Маргарита Коркинова, финансов директор на предприятието, извеждането на радиоактивни съоръжения от експлоатация и управлението на радиоактивни отпадъци, за разлика от всички други области, не е бракуване, а е дейност.

Мисията на предприятието е безопасно управление на радиоактивните отпадъци, генерирани от атомната централа и от ядрените приложения в медицината, промишлеността, науката и образованието на територията на Република България.