Пред фермата за ценни кожи до старозагорското село Маджерито днес от 11 часа ще се проведе протест.

Причината – само след месец там ще бъдат убити в газови камери и одрани заради кожите им над 100 хил. норки, съобщават от сдружение КАЖИ – организаторите на протеста.

Ноември е "времето за реколта" във фермите за кожи, когато козината на животните се сгъстява за зимата и носи най-много печалби на собствениците.

По следите на 140 тона мъртви норки – кой ги е заровил? Шести ден без развитие!

В България фермите за кожи са две. Освен фермата до село Маджерито, още около 1000 норки ще бъдат убити и във фермата до ямболското село Чарган.

На 13-ти септември група народни представители внесоха законопроект за забрана на фермите за кожи у нас. Той бе приет на първо четене от първата от две парламентарни комисии на 3-ти октомври. Дата за разглеждането във водещата комисия по земеделието и храните все още обаче не е насрочена.

Общественото внимание към проблема се изостри след като в края на юли бяха открити изхвърлени тонове одрани норки край Сливен.

Зловеща картина край Сливен! Тонове одрани норки заровени край река. Кой?

В рудници, близо до село Боров дол, бяха намерени 140 тона мъртви животни.

Всички следи сочеха, че норките са умъртвени и захвърлени там именно от фермата в Маджерито, откъдето в началото на годината избягаха животни и нахлуха в селото, където пък изядоха кокошките на бабите.

Норки избягаха от ферма край Стара Загора