Служителите, които са упражнили насилие в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция все още не са установени.

„В момента тези хора продължават на работят там за наше огромно съжаление. Безкомпромисно ще бъде отношението ни към тях”, заяви директорът на социалния отдел в Община Пловдив Веселина Ботева. 

 Нощно време на 15 души в центъра за хора с деменция се грижат двама болногледачи. 

„Нито потребителите, нито близките на потребителите или колегите, работещи в социалната услуга са дали под някаква форма сигнал, че има проблем. Ние сме изненадани и възмутени от това, което се случва.”, обясни от своя страна Надя Танева - директор „Социално подпомагане”-Пловдив. 

Подробностите - във видеото: 

В същото време светкавични проверки започнаха МВР, прокуратурата и социални дирекции в Пловдив след разкритията на разслеване на Нова тв, че в дома се удрят възрастните хора, а служители се държат цинично с тях. 

12 униформени от отдел „Криминална полиция” влязоха в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция. Те претърсиха помещения в дома. 

Проверява се за извършени престъпления срещу хора, които са в безпомощно състояние. Проверката се извършва в отсъствието на директора, която е в отпуск. Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения. Извършителите на деянията, които показваме в разследването, ги грози затвор от 3 до 6 години.   

„На проверка подлежи всичко, свързано с работата на въпросния център към момента и в определен от нас минал период от време.”, обясни зам.-районният прокурор Атанас Илиев.  

От община Пловдив описват действията на болногледачите като непрофесионални и нечовешки. 

„Трябва да ви кажа, че това е ужасно. Никой не може да има право да се отнася така.”, категоричен е зам.-кметът по социална политика Анести Тимчев. 

От общината ще въведат нова програма за контрол и подбор на кадри, както и обучение на персонала. Ще се мисли за повишение на заплатите и осъществяване на редовна връзка с близките на обитателите на центъра. 

Той ще поиска оставката на на директора на дома Марина Тянева, на ръководителя на социалната услуга, на този, който е прикрил престъплението и на всички онези, благодарение на които това е съществувало.