30 семейства от пазарджишкото село Алеко Константиново с доброволен труд са се заели с възстановяването на църквата "Свето Възнесение Христово", съобщиха от Инициативния комитет.

През 2007 година керемидите на църквата са свалени по нареждане на кмета на селото под предлог, че ще се извърши реставрация на 160-годишния храм.

В резултат вече 12 години селото е без църква. Хората няма къде да извършват празничните си ритуали – кръщенета, сватби, а също и тъжните – погребенията.

Доброволците са изработили и план, като за неотложните строителни дейности, а също и за цялостното изографисване на храма са необходими средства.

С личен труд хората от Алеко Константиново ще се погрижат за строежа, възстановяването на покрива, за почистването на двора.

Всеки, който има желание и възможност да помогне за строително-възстановителните работи, може да го направи на банковата сметка на църковното настоятелство при храм "Св. Възнесение Христово", село Алеко Константиново, Пазарджишка духовна околия: IBAN – BG56STSA93000010199699, BIC: STSABGSF.

За всеки дарен лев ще бъде даден публичен отчет, обещават от Инициативния комитет.