Тежащият едва около 900 кг "Опел Корса", който почти отсече стълб от уличното осветление на кръстовище в Пловдив в нощта срещу неделя, се е движел с между 120 и 130 км/час.

Това сочат предварителните наблюдения на експерти по пътна безопасност, според които именно заради високата скорост стълбът е прекършен в най-здравата си и дебела част.

При жестокия удар в събота срещу неделя загинаха двама младежи. Единият на 19 г. е брат близнак на шофьора, който пък е бил без книжка.

Тялото на втората жертва – младеж на 16г., бе открито едва вчера по обед в коритото на река Марица. Явно при силния удар по-малкото момче е изхвърчало от автомобила и също е загинало на място.

"Няма как шофьорът да е карал с под 100 км/час. Автомобилът е малък и заедно с пътниците да е тежал около тон. Това не е джип или някоя голяма лимузина, за да тежи повече и с по-ниска скорост да отсече стълба", твърдят разследващи пред "Монитор".

Точната скорост, с която е шофирал младежът, обаче ще стане ясна тогава, когато бъде изготвена автотехническата експертиза. На оцелелия шофьор и пътник били взети кръвни проби за алкохол и дрога, които се очакват да станат готови в близките дни.

Преди да бъде открит трупът на втората жертва и въпреки тежкото си състояние двамата оцелели потвърдили пред полицаи и лекари, че в автомобила е имало четвърти човек.

Шофьорът и спътникът му казали още, че преди катастрофата били на купон в "Столипиново", където живеят. Качили се на колата и тръгнали по бул. "Марица" към центъра на Пловдив с идеята да отидат на дискотека.

На кръстовището с бул. "Източен" 19-годишният без книжка загубил управление върху "Корса"-та и първо отсякъл няколко ограничителя към велоалеята, а след това се забил в стълба.

Бащата на злополучния шофьор бе арестуван снощи, след като се оказа, че е дал ключовете за колата на сина без той да има книжка. Водачът също е под стража, но в болничната си стая. Преди минути директорът на Областната дирекция на полицията в Плодвив ст. комисар Йордан Рогачев обяви, че 19-годишния шофьор вече е вън от опасност за живота.

До края на деня ще стане ясно дали от Окръжна прокуратура ще удължат ареста на двамата с нови 72 часа.