Британски престъпник (педофил) е открит да живее сред деца в България, след като излежава 15-месечна присъда и напуска нелегално Острова.

Върху Даниел Ериксон-Хъл има все още забрана за общуване с малолетни, след като действащият пастор е осъден за съхраняване на стотици порно снимки с деца на компютъра си.

По следите на криминално проявения беглец попада разследващият журналист Пол Кениън от Би Би Си 4.

Открива го в… в Сливен, където Даниел живее на свобода в ромската махала.

В излъчения по британската телевизия филм се вижда как журналистът поставя на тясно издирваното лице и му задава неудобни въпроси. Пред камерата Хъл отрича да е "педофил-беглец" и демонстративно обръща гръб.

След осъждането си преди 2 години Хъл получава забрана за общуване с деца, непридружени от родител или близък възрастен човек. Забраната също така не му позволява да пътува в чужбина, без да уведоми предварително властите на Острова.

В пълен разрез Хъл в момента живее на свобода в България. От момента на пристигането си у нас той е качвал в интернет стотици видеоклипове с деца. По време на съдебния процес през 2017 г. пасторът е определен като "опасен за малолетните", но...

По време на снимките на филма репортерът Пол Кениън и екипът му срещнали яростна съпротива от ромите в махалата, които ги замервали с камъни.

"Този човек (Даниел Хъл) така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили", разказва журналистът.

Стийв Фицпатрик от Лондонската полиция заявява, че е "ужасен" от факта, че педофилът контактува необезпокояван с деца в България.

"Съответните власти във Великобритания са информирани за случая, но засега липсва нужната ответна реакция", допълва полицаят.

Нарушението на съдебната заповед от страна на Хъл не се разглежда като престъпление от българските власти и засега те могат само да го поставят под наблюдение, казва полицай Фицпатрик.

Сега Ериксон-Хъл се е установил в 30-хилядния ромски кв. "Надежда" в Сливен, в най-бедната му, южна част. В гетото се говори, че отначало си купил една къща, после – още. Идвали му гости от чужбина. Пристигнала и сестра му, жена на зряла възраст. Тя преживяла бурна сантиментална история с местен младеж. Дали сестрата е още там, в квартала не казват.

В "Надежда" не желаят да коментират пастора и да го обсъждат пред външни хора. Някои от бедняците го обожават заради помощите, които им дава – било в пари, било дрехи или други вещи. Но докога?