Погребението на четирите жертви от адската катастрофа на Хаинбоаз, отнела живота на четирима – баба, дядо и две внучета, е насрочено за днес в Шивачево.

Всички ще бъдат положени заедно, така както заедно са посрещнали и смъртта, пожелал бащата на двете загинали дечица.

В тяхна памет в община Твърдица, в която се намира малкото градче Шивачево, е обявен тридневен траур.

Четиримата намериха смъртта си при зверската катастрофа в прохода към 18:35 часа в петък.

Те пътували на юг от Лясковец към Шивачево, когато на 2 километра преди град Гурково леката им кола "Ауди" била ударена от навлязъл в лентата им за движение автомобил БМВ, управляван от украински гражданин на 29 години.

От последвалия удар "Ауди"-то бързо избухнало в пламъци, четиримата пътници в него нямали шанс за спасение и загинали на място.

От полицията в Казанлък уточниха, че запалилата се кола била на газ, но тепърва ще се изяснява дали точно нейната газова уредба е причина за фаталния край.

В Шивачево са потресени от трагедията. Там разказват, че загиналите били добри и трудолюбиви хора. Зад волана на аудито бил 57-годишният Николай Славов, бивш миньор, сега пенсионер. До него седяла съпругата му Татяна, на 55 години, бивша магазинерка, също вече в пенсия.

На задната седалка в автомобила пътували внуците им - 15-годишният Николай, кръстен на дядо си, и 5-годишната Йоана.

Жертвите от "Хаинбоаз": Баба, дядо и двете им внучета, всички от Шивачево

 

Загиналите Николай и Татяна са родители на бащата на двете деца. В последно време той живеел разделен от съпругата си. Тя си отишла в Лясковец заедно с малкото момиченце, а внукът Николай останал в Шивачево. В голяма част от времето си той бил с баба си и дядо си, тъй като баща му е шофьор на тир и често пътувал в Гърция, разказаха местни хора пред "Монитор".

Въпреки че родителите на децата били разделени, те запазили добри отношения. Много често братчето и сестричето прекарвали заедно уикендите. По тази причина в петък дядото и бабата пътували до Лясковец, за да вземат и заведат Йоана в Шивачево.

Вчера Окръжният съд в Стара Загора наложи и постоянна мярка за неоклонение задържане под стража на укринеца, който по произход е бесарабски българин.

Виктор Кулчу отказва засега да дава обяснения за кошмарния удар на Хаинбоаз.

Той е инженер, баща на малко дете. В България е от 2016 г. със статут на постоянно пребиваващ чужденец. У нас живеел в град Николаево.

Най-напред работел в завод в съседния град Гурково, след това - и в друга фирма. Но напуснал, събрал си багажа и във фаталната вечер бил тръгнал да се прибира в родината си. Колата му е нова, със старозагорска регистрация.

По думите на адвоката му, след удара украинецът се опитал да гаси запалилото се "Ауди" с пожарогасителя на своята кола, но автомобилът с пътниците от Шивачево избухнал и се възпламенил, което направило мисията му невъзможна.

При удара Кулчу получил травма на гърдите и на десния крак, но след преглед в казанлъшката болница бил освободен от лекарите. Пробата му за алкохол и наркотици, взета намясто, е отрицателна. Взета му е и кръв за химически анализ.

Украинец предизвикал катастрофата с четирите жертви край Хаинбоаз

На този предварителен етап от разследването все още не се коментира скоростта, с която са се движели двата автомобила при катастрофата, а само фактът, че БМВ-то навлязло в чуждата лента и предизвикало удара. Тепърва ще се изяснява и причината за това. Според полицията, в момента на удара асфалтът на пътя леко мокър, тъй като в планината току-що започвало да вали.