Пъстър и весел празник продължава в арт квартала на Пловдив - Капана.

На малката главна в града се намират 96 занаятчии – всеки представя своите творения, които са ръчна изработка. 

Бояна изработва оригинални сувенири и картини по нетрадиционен начин. Научила занаята преди три години и за първи път участва на градския фестивал за изкуствата в Пловдив. 

"Правим неща от норвежки мъх и решихме, че това е идеалното място да покажем с какво се занимаваме и какво правим", споделя тя пред GLAS.bg

Прави всичко с любов и е щастлива, когато посетителите на базара оценяват труда им. 

 

"Абсолютно трябва да се подкрепят занаятчиите в България, аз като един занаятчия, мога да ви кажа през колко трудности съм минала в началото", казва колегата на Боряна от съседната сергия, на която се предлагат ръчно изработени калъфи за книги от плат. 

Владимир Петров е от района на Правец. Отворил социална дърводелска работилница и наел безработни хора. Няколко месеца по-късно в центъра на Пловдив вече показва техните творения. 

"Тези хора практически не умееха нищо, не разбираха основни понятия като прав ъгъл и градус, но сега се вижда какви хубави неща правим, което показва, че всеки човек има шанс", казва Владимир. 

Капанафест традиционно се посещава както от пловдивчани, така и от туристи от други градове. В малките улички и площадчетата на артистичния квартал, те се радват на произведения на изкуството, малки акустични сцени и разнообразни вкусотии. 

Освен техните оригинални творения, в сърцето на града се намират истински познавачи на музиката и литературата, факири на храните и напитките, талантливи художници и фотографи, кино творци и спортни дейци. Те са тук, за да се срещнат с ценителите на своя труд и умения.  

Вечерите са посветени на ценителите на музиката и концертите.