В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро! 

Богоявление или Йордановден, 6 януари, както също е известен празникът сред българите, е денят, в който се вие и мъжкото хоро в Калофер. Този ритуал се изпълнява вече повече от 200 години, а подготовката му започва още малките часове на деня. Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни. Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване - го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Богоявление, ще бъде здрав през цялата година.

Припомняме, че през 2019 за трета година ритуалът беше наблюдаван от емисари на ЮНЕСКО. Техните пратеници обръщаха внимание на най-дребните подробности в изпълнението на обичая и поради тази причина беше важно външните хора да влязат в реката след местните.

„Емисарите казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците”, заяви тогава кметът на Калофер.

Според Православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. По традиция се отслужва и водосвет на бойните знамена на Българската армия.

6 януари започва с празничната Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без страх да се гмуркат в ледените води.