13 души са задържани от полицията в Пловдив в хода на спецоперация по линията – засилен контрол на водачите на пътя.

Арестуваните са управлявали превозни средства под въздействието на алкохол и наркотици, а един от проверените е подметнал подкуп на униформен.

За 24 часа в полицейския арест е задържан и мъж, управлявал превозно средство с регистрационни табели, предназначени за друго МПС.

За извършените престъпления са започнати 14 бързи производства.

От ОДМВР Пловдив коментират, че осъществяването на засилени контрол по пътищата на областта, цели подобряване безопасността на движение, недопускане управление на МПС от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол, дрога, както и  установяване на други нарушения по ЗДвП, които пряко влияят върху пътнотранспортния травматизъм.

В хода на акцията са установени 547 нарушения. Отнети са 17 свидетелства за управление на МПС, а на 7 от автомобилите е прекратена регистрацията.

Съставени са 185 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 285 броя.

14 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При 6 от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите 8 е била под този показател. Петима са задържаните дрогирани водачи.

97 пък са били неизрядните водачи по отношение на своята сигурност - шофирали са без поставен колан или предпазна каска.

Петима водачи са санкционирани за използване на мобилен телефон по време на движение.

По време на акцията пловдивските полицаи са връчили 48 фиша на водачи, извършили предишни нарушения на пътя.