Британският вестник „Дейли Телеграф“ нареди Пловдив сред най-привлекателните места за пътуване в Европа. Градът под тепетата е представен в статията „21 европейски градове, които никога не сте мислили да посетите, но определено трябва". Вестникът публикува отново възторжената статия на Робърт Нюрдън „Пловдив не е самосвал, а съкровище“.

В нея авторът разказва, че година и половина е преподавал английски език под тепетата и се е влюбил в града. Когато се опитал да опише балканското съкровище на своите приятели, те прихнали да се смеят на името. Един от тях си помислил, че така се казва руски самосвал.

„Тук е бохемска България, където изкуството и културата процъфтяват сред древноримски руини и тракийски легенди. Препоръчвам всички да го посетят“, категоричен е Нюрдън. Той се спира на пловдивските „айляци“ - спокойни хора, които не бързат за никъде.

„Главната причина за съществуването на всеки магазин на Главната улица е  разкрасяването на женските форми. Не че пловдивските красавици се нуждаят от особена помощ“, пише учителят. Нюрдън набляга на забележителностите в Стария град, където тракийски, древногръцки  и древноримски останки съжителстват с около 400 възстановени къщи от българското Възраждане през XIX век.

Той не пропуска да отбележи и многобройните художествени галерии и ателиета на творци под тепетата. Учителят по английски език е силно впечатлен от мавруда. Той внася дочутата от местни хора мълва, че това е древното тракийско вино, възпято от Омир в неговата „Илиада“.

Останалите перли на Европа, посочени в статията на „Дейли Телеграф“ са: Марибор (Словения), Триест (Италия), Аархус (Дания), Вроцлав (Полша), Любек (Германия), Гимараеш (Португалия), Скопие (Македония), Сион (Швейцария), Брегенц (Австрия), Нант (Франция), Умея (Швеция), Осиек (Хърватия), Тавира (Португалия), Витория-Гастеис (Испания), Сеговия (Испания), Тбилиси (Грузия), Тревизо (Италия) и Бергамо (Италия).