Първите лебеди пристигнаха във Варна. Те бяха забелязани в района до Топлата вода.

Главната причината да сменят територията на живеене и да зимуват както у нас, така и в южните ни съседки, е нуждата от осигуряване на храна. Когато има много ниски температури, те няма как да си я набавят. Ориентират се също и по продължителността на деня.

“Разбираме, че сме на прага на зимата, когато лебедите дойдат нас”, каза Нора Люцканова, уредник във Варненския зоопарк.

Птиците във Варна в момента са от вида ням лебед. У нас се срещат четири вида, като най-често срещани са пойният и немият лебед. Можем да ги различим по цвета на човката – първите са с жълт цвят, а вторите – с оранжев.

Те предпочитат местата, където се изливат топли тръби и сладководни води, които са пълни с микроорганизми. За животните това е истинска “шведска маса”, обяснява още Люцканова.

Фламинго! Не едно, а десетки щракнаха в Бургас СНИМКИ

Обикновено лебедите остават в страната ни до края на януари и началото на февруари, но единични бройки могат да останат и целогодишно. Причина може да бъда липсата на сили за дългото обратно пътуване. Важно е да се подчертае, че това не се случва, защото са бедстващи.

Лебедите се хранят с растителна храна – планктон, корени на растения, зърно, а понякога и с жаби и попови лъжички.

Много хора смятат, че красивите птици гладуват и ги хранят предимно с хляб, но това е изключително вредно за тях, уточнява специалистът. Вместо него може да им бъдат давани семена и зърно – царевица, жито и т.н. От години у нас има и гранули за патици, които също могат да бъдат използвани, ако имаме желание да се погрижим тях.

Сигнали за ранени или бедстващи животни могат да се подават на Зеления телефон на РИОСВ.

Снимка: Теодора Георгиева