В дните преди Никулден рибарите по Северното Черноморие се радват на богат улов на чернокоп, сафрид и барбун.

Според рибарите тази есен в мрежите попада най-много чернокоп, затова за месец цената му за килограм е паднала от 16 на 8 лева.

Какви са цените на рибната борса във Варна?

Традиционният за трапезата шаран върви по 6 лева за килограм на борсата в морския град.

Сред най-евтините риби са сафрида и кефала - по 4 лв. за килограм. Следват каята, таранката и вносната скумрия, които се търгуват на цена 5-5.50 лв. за килограм.

На сергиите има и ватос. Зевзеците го наричат "софийски калкан", защото на външен вид рибата прилича на калкана и ако не си местен, лесно могат да те заблудят, че това е най-скъпо струващият деликатес на пазара. Ватосът, в момента държи цена към 5 лева.

Толстолобът е по 7 лв/кг., ципурата и лавракът  - по 12 лева за кило, а калканът се продава от 26 до 32 лева.

Инспектори следят за качеството на рибата

За качеството на рибата, предлагана на рибните борси, следи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя започна вече масирани проверки за качеството на предлаганите рибни продукти у нас. Инспекторите проверяват документи за произход и безопасност на рибата, срокове на годност и начин на съхранение.

Следят и дали в търговските обекти се спазват противоепидемичните мерки от персонала - носене на предпазни маски, ръкавици и дезинфекция. А призивът към потребителите е да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

БАБХ пое на "лов" за прясна риба. Никулден идва, как да я познаем?

Потребителите, когато купуват пакетирана риба, трябва да внимават за срока на годност, съветват от БАБХ. Прясната риба трябва да бъде съхранявана в хладилно съоръжение върху лед.

Как да разберем дали рибата е прясна или размразена?

Трябва да знаете, че прясната риба е с плътно и стегнато месо, с бляскава повърхност, хрилете й трябва да са червени, а очите - бистри. Размразената риба е със значително по-меко месо, хрилете й са по-бледи, очите не са толкова ясни, а люспите й се отделят доста по-лесно.