Вторите проби от незаконната тръба потвърждават високите нива на замърсяване на р. Юговска, съобщиха преди минути от Областна администрация-Пловдив. 

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2 - 12 милиграма/л при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. Аналогични са и анализираните показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води –  13 милиграма/л. Тези стойности  още веднъж потвърждават, че незаконно заустените води са с характер на отпадъчни и са източник на замърсяване на водите в реките Юговска и Чепеларска. Това съобщи областният управител Дани Каназирева по данни на Басейнова дирекция.

От направените анализи е установено, че в река Юговска, преди заустването на отпадъчните води от хвостохранилището не се открива наличие на свободни цианиди, а след заустването – тяхната концентрация превишава максимално допустимата концентрация (7 микрограма при норма 5 микрограма). Както съобщихме днес по-рано при устието на река Юговска е установена същата наднормена стойност на свободни цианиди. В пробите от всички 7 пункта по р. Чепеларска и р. Марица не са установени концентрации на свободни цианиди.

По случая с поредното замърсяване Каназирева е разговаряла и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като министерството е страна по концесионния договор с „Лъки Инвест“ АД и като концедент следи за изпълненията на задълженията на концесионера. Министър Теменужка Петкова е разпоредила незабавно извършване на проверка.

ХРОНОЛОГИЯТА

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилището в Лъки са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград. Това съобщиха пред Glas.bg от МВР-Пловдив.

На 21 и 22 февруари с действията си, задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

Обявиха виновника за цианидите във водите на две реки!

По-рано през деня заради замърсяването с цианиди на водите на реките, от прокуратурата обявиха, че може да се търси наказателна отговорност от виновно лице. Предвиденото наказание в закона за подобно замърсяване на реки е от една до пет години затвор. Това заяви пред Glas.bg зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов.

Новата екокатастрофа беше установена след контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска. Наднормени концентрации на цианиди е констатирано при устието на река Юговска в района на Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая, в която се включи и той лично.

Той съобщи, че размерът на замърсяването е голям, но няма риск за питейната вода. Отправени са предупреждения към ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни.

Прокуратурата се закани: Затвор грози замърсителя на реките над Асеновград!

Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл. В случая всяко едно деяние, което води до замърсяване на реката е престъпление. За момента не е установено умишлено заустване.

Предстоят огледи, разпит на свидетели и вземане на проби. Прокуратурата е сезирана за замърсяването на реките още преди 10 дни и на базата на материалите установени при проверката е образувано досъдебно производство.

И към момента предстои да се извърши оглед на местопроизшествието, да се вземат проби, да се направи експертиза и евентуално да се преценят доказателствата за повдигане на обвинение.

„Стремим се да съберем всички възможни доказателства, за да изградим извод относно това какво се е случило и евентуално да се стигне до търсене на наказателна отговорност“, посочи зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов. 

Ревизоро от Юговското ханче: Замърсяването е голямо! Ясен е източникът! СНИМКИ

Източникът на замърсяването е хвостохранилището в Лъки, категорични са властите. Те твърдят, че не са знаели за изпускането на цианиди в петък вечерта.

От РИОСВ-Смолян са наложили глоба от 10 хиляди лева на предприятието заради първото замърсяване преди 10 дни.