От съобщените днес нови случаи на коронавирус в Пловдивска област - 3 са от Община Родопи, село Брестовица. В селото има още един случай, вече съобщен през почивните дни, и така положителните за  Covid-19  стават общо 4 лица от две близки семейства.

В тази връзка са взети всички противоепидемични мерки и се започва проучване сред контактните лица, като ще бъде максимално разширен периметърът, за да се ограничи риска от разпространение на заразата. 

Екип на РЗИ вече е на място и ще бъдат тествани над 30 души от близките на двете семейства, уточни Каназирева. 

Същевременно, МВР е взело всички мерки и ще има засилено присъствие на органите на реда в селото, както това бе организирано в Кричим и в Стамболийски.

„Взимаме бързи и адекватни мерки, за да ограничим риска от заразяване и възникване на огнища“, обясниха от областия щаб. 

Четвъртият случай, съобщен от Националния оперативен щаб тази сутрин, е от Пловдив.

Отрицателни са пробите, към днешна дата, на всички тествани за Covid-19 медицински и немедицински лица от Спешна помощ – Пловдив. 

*ОБНОВЕНА В 12,03 ЧАСА

Масово дезинфекцират ромската махала в село Брестовица

Започва  масова дезинфекция на всички улици в ромската махала в село Брестовица. Решението беше взето на заседание на Общинския Кризисен щаб  в „Родопи” .

Извънредната мярка е заради потвърдени четири случая на COVID -19 в селото. Заболелите са от две близки семейства.

 Община „Родопи” е осигурила около 300 литра дезинфектанти, ще бъдат предоставени защитни облекла, над 500 маски и ръкавици.

В момента екип на РЗИ-Пловдив извършва  тестуване на 30 души, които са били контактни със заболелите.

Взети са всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата. От общинския бюджет ще бъдат заделени близо 3 хиляди лева за закупуване на допълнителни тестове за Ковид -19.  Ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, за да се ограничи максимално движението в района.

Ако се наложи,  Общината е готова да предприеме и крайна мярка, а именно да затвори ромската махала.

В ромската махала в село Брестовица в момента живеят около 500 души.