За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на третото тримесечие на годината.

Така сметките показват, че издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618 лева.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

"От началото на годината, с около 63 лева се е увеличила общата стойност на издръжката на живота на този тип домакинство, след като през последните три тримесечие се регистрираше нарастване, макар и със слабо изразени темпове", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му нарастването на разходите се дължи в голяма степен заради поскъпването на хранителните стоки, като от началото на годината достигат ръст от 4,4 на сто.

На годишна база най-забележим ръст се очертава при хляба с 8,1%, месните продукти с 8,2 на сто заради чумата по свинете и млеката с 4,9%.

Животът в София

Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в столицата са 3259 лева, средно на човек - 814, 65 лв., което е с 31,8 на сто повече от средните нива на издръжката за страната, отчитат от КНСБ.

Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да може семейството да живее нормално.