Неделя и понеделник ще бъдат най-студените дни, съобщават синоптиците от НИМХ.

Времето днес ще е облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър, в Западна и Централна България - от северозапад, в източните райони - от север-североизток.

Температурите ще се понижават още и ще станат значително по-ниски от обичайните за втората половина на януари. 

Минималните ще са предимно между минус 12 и минус 7 градуса, в Горнотракийската низина и по Черноморието - малко по-високи; дневните в почти цялата страна ще са отрицателни - между минус 5 и 0 градуса.

По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са от минус 2 градуса в северните райони до 1 градуса над нулата в южните. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, след обяд ще отслабва. Температурата на морската вода 9-10 градуса.

Над планините облачността ще е по-често значителна. На отделни места, главно в Западна Стара планина и Родопите, все още ще превалява слаб сняг. Ще духа предимно умерен вятър от северозапад, с който застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 11 градуса, на 2000 метра - около минус 16 градуса.

Доста динамично време ни очаква през януари, защото следващият петък обаче ще стане толкова топло, че ще се чудим януари ли е, или някой пролетен месец.

След 22-23 януари отново се очаква няколко последователни дни, в които да вали, но температурите ще са малко по-високи от обичайните.

Количествата на валежите пък отдавна са доста над климатичната норма за януари. След поройните дъждове преди седмица – в Южна България и Източна България те бяха надхвърлени повече от 4 пъти.