В момента не стои въпросът със затварянето на София заради коронавируса, увери кметът на града Йорданка Фандъкова.

"Виждаме, че всеки ден броят на заразените се увеличава, по-важното е, че се увеличава и броя на хоспитализираните. Най-важното е да запазим здравната система и медиците, което изисква дисциплина и уважение. В момента мерките са адекватни и достатъчни, за да продължим икономическата дейност в града", настоя тя пред БНТ.

Столичната кметица плаши: Не се ли спазват COVID мерките, мислим за…

Според нея към момента общинските болници са в стабилно състояние.

"В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места. Самите болници са достатъчно снабдени, имаме и резервна възможност", каза тя.

Кметицата съобщи, че от началото на седмицата е акцентирано върху по-строгия контрол за спазване на противоепидемичните мерки.

 "От началото на седмицата са проверени над 1600 търговски обекти, издадени са само 4 акта за неносене на маски. В градския транспорт проверките са от ЦГМ и полицията - има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола", пресметна Фандъкова.

Столичният кмет потвърди, че от днес ще пуснат резервни влакове в пикови часове на най-натоварените линии, предимно това е първа линия.

Водят се и разговори да има възможност да се закупуват билети от водачите само в случай, че самите те са съгласни да го правят.

За заповедта на здравния министър за маските на открито, Фандъкова коментира: "Смятам, че заповедта е много конкретна и показва, че мерките са възможно най-леките и става въпрос са носене на маски на открито - само когато не може да се осигури физическа дистанция".

Ето я заповедта за новите ограничения, влизащи в сила от утре