Последната актуална информация изнася в този час началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, на него присъства и министър-председателят Бойко Борисов. 

"Поисках още веднъж да се проверят всички на първата линия, РЗИ, всеки, който работи на първата линия. Да се проверят разчетите и хората да си получат допълнителните 1000 лева, които са на първата линия. Възможил съм да се създаде и щаб с доброволци.", заяви премиерът Бойко Борисов. 

Днес е проведен разговор с шефа на МВФ Кристанила Георгиева. 

Въпросът е колко време ще продължи кризата. 

"Светът се готви за три месеца. Ако стане 6 или 9, тогава вече няма план. Затова търсим помощ и съвет отвън", заяви премиерът Борисов. 

Той е разговарял със синдикатите. Възложил е курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат службите на МВР, които ежедневно са на пътя. 

"До момента 81 държави са заявили финансова помощ от МВФ, до момента са били по три четири държави най-много, каза Кристалина", съобщи Борисов. 

"Имаме още починали от коронавирус, Бог да ги прости, върим по-бавно, отклокото другите, заради мерките, но сега е важно да запазим работниците и след кризата да започнат работа", обясни Борисов. 

"Възложих на щаба и министъра на здравеопазването да прегледат всички лекари, лаборанти, шофьори и служители на здравните инспекции, които се борят с коронавирус. Ще възложа да се съберат доброволци за борба с епидемията". Това каза още на брифинг премиера Бойко Борисов.

Борисов обясни, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях", категоричен бе той.  

"Канцлерът Меркел ме поздрави, че още преди 3-4 седмици съм реорганизирал индустрията. Произвеждаме си маски, шлемове, облекла", подчерта министър-председателят.

Направен е преглед на лещата, боба и царевица.

"Вижте колко са парите на бизнеса, на физическите лица и колко са в резерва. Трябва ли всеки, който се сети, да каже, че държавата трябва да му плати. Трябва да останат пари и за пенсионерите. Ако си млад, ще отидеш и на село и ще оживееш, но възрастният човек?", попита Борисов.  

Имаме пари за 3 месеца, посочи премиерът.

Той помоли до сряда населението да изчака по въпросите за кредитите и взимането на допълнителните помощи. 

 

50% ръст на жертвите от коронавирус за днес в България!

Националният оперативен щаб от днес започва да провежда брифингите си в сградата на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Вместо на досегашните два брифинга дневно, Щабът ще информира медиите за най-актуалната информация за ситуацията с коронавируса веднъж на ден, в 17.00 часа, в МС.

Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места, като същевременно се гарантира предоставянето на всички медии на своевременна информация.

 

По време на брифинга стана ясно, че държавната помощ по схемата 60/40 ще бъде за всички фирми сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 20%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това решение взе тристранката след близо три часа преговори.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган.

В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби, съобщиха от Българската стопанска камара.

Спорен беше въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г. Сред спорните въпроси беше и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, беше възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Социалните партньори бяха единодушни по няколко ключови предложения и тези:

1. Че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави ПМС неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия;

2. Да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;

3. Да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации;

4. Да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;

5. Постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

До обяд на утрешния ден (29 март, неделя) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

 „Това постановление се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на икономиката не е само заплати. Не е само спасяване на хора. Подкрепата на икономиката включва цени на тока, осигуряване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова казвам, че това е първа стъпка. Ако не направим останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес", пише Радосвет Радев, председател на БСК.

Най-възрастният пациент е 86-годишен, а най-малкият е на 3 години, съобщи още ген.-майор Мутафчийски.

Само за последните 24 часа двама души с коронавирус починаха. 

Генералът обяви, чечетвъртият случай на починал с коронавирус. Починалият е мъж, който е бил в тежко състояние и е бил настанен в "Пирогов".

"Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група, включително и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Тя е пред интубация и с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо. За четири дни от състояние без оплаквания до изключително сериозно състояние", обясни още Мутафчийски.

37 са новите случаи на заразени с COVID-19 българи, така общият им брой стана 313. 

Най-възрастният пациент е на 86 г., а на-малкият е 3-годишен.

Това обявиха от Националния оперативен щаб по време на редовния сутрешен брифинг.

Пета жертва на коронавируса у нас. 55-годишен мъж от Банско е починал в болницата в Благоевград, научи NOVA от здравното заведение. Той е докаран в болница преди два дни с тежка симптоматика, задух в гърдите, кашлица и висока температура. Тестът, направен в Благоевград, е дал положителна проба.

Мъжът не е работил на лифта, никога не е работил в ски зона Банско, съобщи директорът на ски зона Банско и маркетинг директор на "Юлен" АД Иван Обрейков, като така опроверга появила се по-рано днес информация. Мъжът е от Банско и е служител на фабрика за мебели, каза  още Иван Обрейков. Той изрази съболезнования на семейството. 

В отделението по реанимация към благоевградската болница са настанени още двама пациенти. Това са майка и дъщеря на 73 и 53 години. За момента състоянието им е стабилно.