Протестиращите жители от селата в Родопската яка – Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово ще ще изразят недоволството си срещу кариерата  над пловдивското село Белащица днес от 09.30 ч. пред сградата на община Родопи. Областният управител Дани Каназирева ще разговаря с тях за възможностите и законовите механизми да бъде защитен обществения интерес. „Не се притеснявам, ще се срещна с протестиращите, защото винаги съм била от страната на хората. Каквото зависи от мен като областен управител ще бъде направено, заяви Каназирева.

Концесионерът на находището край Белащица - ,,Холсим кариери материали Пловдив‘‘ АД окончателно спечели битката в съда за наложена глоба от 50 000 лева. Делото бе спечелено в Районният съд, а след това и Административният съд потвърди решението.

Санкцията е още от август 2018 година, когато е била извършена проверка на място след сигнал от „Екогласност“. Инспекторите от министерството са  установили нарушен участък, който след това е бил заравнен.

При съпоставка в съда между приложения към съгласувания годишен работен проект за добив от находище „Белащица" за 2018 г. картен материал и предоставения при проверката на място теренно - ситуационен план на находището от декември 1999  е видяна разлика в състоянието на посочения терен.  Тези установявания били приети като индикация, че „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД няма предоставена концесия за добив на подземни богатства от находище „Белащица“, участък „Калоян“. След това била написана и санкцията за нерегламентиран добив на подземни богатства.

Концесионерът  обаче обжалвал глобата, която  е отменена с мотива, че „от представения снимков материал, а и от събраните по делото гласни доказателства не би могло да се достигне до извод, че са били добити подземни богатства, или просто земната маса е била разтлана и по този начин е бил заравнен теренът“.

В мотивите на Административния съд е записано още , че служители на наказващия орган не са установили  действия по изкопаване и натоварване на земна маса от находището,които да се определят като нерегламентиран добив. 

Отделно от това,  в наказателното постановление е  записано, че нарушението било извършено в периода между месец ноември 2017г. и 30 август 2018г. Тази неяснота на момента на извършване на нарушението пречи на съдебната проверка за сроковете, в което следва да се проведе административно-наказателното производство.

Решението е окончателно. В същото време към концесионерът продължават да валят глоби от РИОСВ и другите институции, които следят работата на кариерата.